Maszkok Szegeden és nem csak Velencében!

Maszkok Szegeden és nem csak Velencében!

Ha már Velencei Karnevál vagy Farsang, akkor miért is nem írhatnánk a maszkokról.  Főleg, hogy van itt Szegeden egy fiatal lány, aki előszeretettel fest mindenféle maszkokat, emellett alkotásait saját Facebook oldalán is szokta publikálni. 

De erről inkább kérdezzük meg Timit, a Handmade Treasures oldal készítőjét. Először is szeretném, ha mesélnél nekem arról, hogyan is alakult ki nálad a maszkok iránti érdeklődés? 

Nagyon egyszerű a válasz: 14 évesen voltam először külföldön, akkor is Olaszországban. És ott ellátogattunk Velencébe, ahol nagyon sok szép maszkot láttam. Egyből elvarázsoltak, vettem is magamnak egy kicsikét. Később, mikor 18 évesen újra mentünk abba az országba nem messze Velencétől ott is sikerült találnom ilyen kincseket, és akkor is vettem. De ha nagyon őszinte akarok lenni akkor ez inkább visszavezethető a gyerekkoromra, ahol is imádtam az arcfestést, és én is azt akartam csinálni. Meg akartam találni valahogy a módját, hogy én is valamire fessek, és 20-as éveimben sikerült is, amikor véletlenül találtam az egyik művész boltban öntőformát. És ekkor jött el az a pont nálam, hogy szeretnék maszkokat festeni én is.

Gondolom megvetted az öntőformát nem? 

Természetesen.

Hogyan álltál neki ezután a maszkok készítésének? 

Ugye kiöntöttem gipszbe őket, de előtte papíron már csináltam néhány vázlatot magamnak, hogy kb. milyen mintákat szeretnék festeni.  

És hogyan sikerültek az első kísérletek? 

Az elején mindenféle technikával próbálkoztam, végül a festék maradt. Igaz, az elején temperával, és csak később sikerült végre akril festékkel dolgoznom, ami meghozta a várva várt sikert, és azóta azzal festem őket inkább. 

Hogyan szoktál elkészíteni egy maszkot? Gondolom vannak itt is különböző lépések ami alapján készíted őket. 

Igen vannak. Sokban függ attól is, hogy éppen saját mintát tervezek, vagy éppen egy képből próbálnék maszkot festeni. De általában mindig felvázlatolom ceruzával, hogy mit szeretnék rá festeni. Vagy a nyers maszkra vagy az alapra. Vannak esetek, amikor ez inkább kép esetében van így, hogy a formája különbözik, és akkor előtte még csiszolgatni kell rajta. De ha ezek megvannak, akkor szokott jönni a festés. Igyekszem mind színben mind kinézetben elérni, hogy hasonlítson az általam kitalált vagy nézett karakterre. Ha ezekkel mind megvagyok és megszáradt, akkor szoktam lelakkozni, hogy fényes és tartós maradjon. 

Látom azért itt van mindenféle fajta maszk. Elmondod nekünk miért és hogy milyen karaktereket szoktál festeni?

Unalmas lett volna mindig csak egyféle stílusban alkotni, így úgy gondoltam, hogy amit csak meg lehet festeni maszkban, és jól nézne ki, azt megcsinálom. Akadnak szuperhősök a MARVEL és a DC univerzumból is, de vannak horror karakterek is. Egy része saját tervezésű, másik része valamilyen filmből vagy meséből van. Akadnak itt anime karakterek, játék karakterek és az egyénileg tervezett karakterek is.

Tervezel még festeni? Mi a célod a maszkokkal? 

Igen, tervezek még festeni, hiszen még nagyon sok tervem nincs megcsinálva. A célom az, hogy minél több ember megismerje az alkotásaimat. Nem volna rossz egy saját kiállítás se. Tervezek majd még Instagram oldalt csinálni neki, hogy a világban mások is láthassák. Végezetül nem lenne rossz, ha a jövőben ezeket megrendelésre is tudnám csinálni majd. 

Köszönöm szépen ezt a kis beszélgetést veled Timi és azt is hogy csináltál nekünk egy videót arról hogy körülbelül, hogy néz ki nálad egy maszk készítés. 

Ezt a videót a YouTube csatornákon meglehet tekinteni majd, ha kiváncsiak vagytok rá, továbbá ha megakarjátok nézni közelebbről milyen maszkokat készített Timi, akkor látogassátok meg a Handmade Treasures oldalát is. Természetesen az oldalon nem csak maszkokat fogtok találni, hanem mindenféle kézzel készített dolgot is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük