LYBA – Miről szólt a miniprojekted?

LYBA – Miről szólt a miniprojekted?

A LYBA – Leaders of Youth Business Academy projekt egy hosszútávú nemzetközi együttműködés volt, ami két ifjúsággal foglalkozó szervezet – a lengyelországi Mrągowo városában működő Fundacja Alternatywnej Edukacji „ALE”, és a szegedi D2 Ifjúsági Központ – által valósult meg helyi fiatalok bevonásával. A projekt 2019. február 1-től 2021. január 31-ig tartott. Fő célkitűzése fiatalok felkészítése volt, hogy miniprojektek vezetőivé váljanak és saját ötleteiket önállóan, saját projektcsapatokat toborozva és irányítva valósíthassanak meg a kétéves időszak alatt. A szervezetek hat-hat fő fiatal project leaderrel dolgoztak. A lengyel partnernél három, a magyar oldalon pedig öt miniprojekt jöhetett így létre és valósulhatott meg. Az alábbi videókból megismerkedhettek a magyar projektekkel és vezetőikkel.

Horror Labirintus

Egy szabadulószoba létrehozását álmodta meg két fiatal, Emma és Pászti. Mindezt némi csavarral, hiszen horror témában valósították meg önkéntes csapatuk segítségével. A Horror Labirintus nagy sikernek örvendett. Sok felkészülés és munka előzte meg a D2 Ifjúsági Központ alagsorának átváltoztatását, ami végül igen vérfagyasztóra sikerül. A hangulatról megbizonyosodhattok, ha megnézitek ezt a videót is, a készítésről pedig röviden mesél nektek Emma és Pászti ebben a videóban. De most hallgassátok meg, ők maguk hogyan tekintenek vissza a projektre:

Beszélgetés Emmával
Beszélgetés Pásztival

Rádiójáték Szeged

Lili és lelkes csapata jobban vonzódott a hangok világához, így az ő választásuk egy rádiójáték megvalósítására esett. Egy kedvelt könyvből készítettek hanganyagot, maguk írták át a történetet, rögzítették és vágták az elkészült felvételeket, az eredményt itt tudjátok meghallgatni. Lili pedig arról mesél nektek az alábbi videóban, milyen volt szerinte a projektben részt venni:

Beszélgetés Lilivel

SZIPU

A SZIPU egy rövidítés, ami a Szegedi Ifjúság-politikai Udvar címből jött, amit Marci talált ki. Marci projektje a felelős állampolgárrá válást kívánta segíteni azzal, hogy a fiatalokat közelebb hozza a döntéshozókhoz, és a döntéshozókat a fiatalokhoz. A pandémia miatt az esemény az online térbe kényszerült, de végigkövethetitek az előadásokat és beszélgetéseket ebben a videóban. Hogy honnan jött az ötlet és miért kapcsolódott a LYBA projekthez Marci, azt megnézhetitek az alábbi videóban:

Beszélgetés Marcellel

SZÖssz

A SZegedi Összművészeti projektet a LYBÁsok csak SZÖsszként emlegetik. Dóra miniprojektjének középpontjában az alkotás és a kreativitás állt, valamint a környezetvédelem. Dóra és csapata egy Creative picnicet is szerveztek, ahol velük és a projekttel is meg lehetett ismerkedni. Dóra is megosztotta velünk a gondolatait a részvételről:

Beszélgetés Dórával

V-TÓ

A V-TÓ kezdeményezés koordinátora Dénes volt, aki csapatával kezdetben egy vitatábort álmodott meg, amelyet többszörösen át kellett tervezniük (részben a pandémia miatt), így végül egy online workshopot valósítottak meg. A teljes anyag elérhető felvételen, amit ebben a videóban meg is nézhettek. Dénes pedig így mesélt a projektélményekről:

Beszélgetés Dénessel

További érdekességeket, és a LYBA projekt elkészült anyagait megtaláljátok Facebookon, a projekt saját oldalán, valamint youtube csatornáján, de érdeklődhettek közvetlenül a projekt lengyel és magyar partnereinél is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük