Annexions filmkoncert Szegeden

Annexions filmkoncert Szegeden

Különleges élőzenés filmvetítést tartottak 2023. március 12-én a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az Annexions (Annektálások) című nemzetközi Erasmus+ projektfilmet egy magyarországi turné keretében mutatták be Szegeden az Alliance Française de Szeged szervezésében. A mozgókép zenéjét egy többnemzetiségű zenekar szolgáltatta élőben.

Szép számmal megtelt nézőkkel kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agóra díszterme, ahol az Annexions című nemzetközi filmet vetítették le az érdeklődőknek. A mozi különleges volt, hiszen a zenét egy zenekar játszotta élőben a helyszínen.

A történet a kelet-francia területek idegen, német fennhatóság alá kerülését mutatta be, több hétköznapi  ember nézőpontjából. Láthattuk, hogy egy család gyermekei milyen nehezen viselik az iskolában  a változásokat: új nyelven kell tanulniuk, új szabályokat kell követniük. A felnőttek élete sem könnyű, eltérő társadalmi osztályokba osztják be őket, majd végül a szülőföldjük elhagyása mellett döntenek. Mindezt minimalista díszletekkel és kellékekkel jelenítették meg a vásznon. A gyerekek többnyire kórusokban, egyszerrre szavalták el  a szöveget franciául, ez nagyon misztikus hangulatot teremtett. 

A projekten francia, német és cseh diákok dolgoztak profi szakemberek segítségével. A résztvevő tanulók elmondása alapján jó hangulatban telt a kemény munka. A zenekar nagyon precízen követte le a mozgókép egy-egy jelenetét, ahhoz kapcsolódóan játszotta el Sosztakovics és Vaughan-Williams műveit. Nagy meglepetésemre a stáblista alatt egy fergeteges dobszólót mutatott be néhány tehetséges fiatal. A zenekarban francia, német és cseh hangszeresek mellet hazánkat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar néhány tagja is képviselte.

A magyarországi turné utolsó állomása Pécs, itt volt látható legközelebb a filmkoncert. A vetítésen stábunk is részt vett. Hallgassátok meg Bella interjúját Jacques Mercier-vel, az alkalmi zenekar karmesterével és Pascale D’Ogna projektvezetővel!

Benkő Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük