Urbex – a városi felfedezők világa

Urbex – a városi felfedezők világa

Napjainkban egyre népszerűbb az urbex, az elhagyatott helyek turisztikai célú látogatása. A kifejezés két angol szó (urban & exploration) összevonásából keletkezett. Aki szereti az elmúlás hangulatát, annak nagyon jó kikapcsolódási lehetőség. Ám ennek a hobbinak is megvannak a maga szabályai és nehézségei.

A városi felfedezősdi nem új dolog, jelenlegi formájának több évtizedes múltja van. Az sem kizárt, hogy a régi idők embere is szívesen járt omladozó épületekbe. Gondoljunk a kincsvadászokra. Mielőtt mindenkiből előbukkan Indiana Jones érdemes mélyebben megvizsgálni a dolgot. Ugyanis pont itt van jelentős különbség a modern urbexesek és a kincsekre vágyó kalandorok között. A városi felfedezés világában is létezik önálló etikai kódex. Gyakorlatilag ezeket a helyeket múzeumként kezelik az etikus urbexesek. Semmit nem visznek el, nem rongálnak meg az amúgy is romos és veszélyes helyeken. Fotókat, videókat készítenek csupán, melyeket legtöbbször interneten tesznek közzé. A betörést a kódex mellett a törvény is tiltja.

Ezzel el is érkeztünk a jogi hátteréhez. Idegen területre betörni bűncselekmény, nem csak Magyarországon. A Büntető Törvénykönyv szerint a betörésen, lopáson (XXXVI. fejezet 370. §) kívül jogi következményként birtokháborítást vagy magánlaksértést (XXI. fejezet 221. §) is elkövethet, aki engedély nélkül tartózkodik egy lezárt területen. Vannak olyan szürke zónák, melyek esetében nehezen lenne bizonyítható a jogsértés. Sok esetben enyhe szabálysértésnek minősülhet. Azonban kár kockáztatni.

A jogi biztonságon kívül a testi épség megőrzése miatt is célszerű kommunikálni a tulajdonossal vagy megbízottjával. Az elhagyatott, romos helyek nem biztonságosak. A látható veszélyen kívül láthatatlan egészségkárosító anyagok is lehetnek a területen. Tehát nemcsak a fejére eshet az embernek valami, be is szakadhat egy födém, és mérgező anyagok vagy maradványaik is lehetnek a túrázó közelében. Célszerű, ha nem egyedül indul az ember felfedező útra. Baj esetén így van a közelben segítség. Kerülni kell a felesleges vagánykodást, elég veszélyes egy romos terület felelőtlen magatartás nélkül is. Megkértünk egy gyakorlott urbexest, akit @martin_xplo néven találtok meg az interneten, meséljen erről a tevékenységről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük