A paprikának számos fajtája létezik színben, formában és erősségben. Vannak olyan paprikák, amiket egész kellemes fogyasztani, de vannak olyanok, amikkel nagyon kell vigyázni. De nem jelenti azt, hogy nincsenek ránk jótékony hatással.
Hoztam nektek egy receptet, amit könnyen el tudtok készíteni bármilyen erős paprikából. Az én választásom most ebben az esetben a jalapeño paprikára, a pfefferonira (pepperoni) és a piros kaliforniai paprikára esett. Lássunk is hozzá! FONTOS! A krém készítéséhez használjunk gumikesztyűt, mert kellemetlen érzés lehet utána, és veszélyes lehet úgy belenyúlni a szemünkbe vagy az arcunkhoz érni. Érdemes közben kesztyűt cserélni. Felvehetjük a műveletek legelején, vagy akkor, mikor már a paprikákat daraboljuk.
Hozzávalók:
- jalapeño paprika
- pfefferoni paprika
- piros kaliforniai paprika
- só
- bors
- oregano
- majoranna
- bazsalikom
- olaj
- kis üveg(ek)
Elkészítése:
Megmossuk a paprikákat, megtöröljük papírtörlővel, majd egy másikra rárakjuk őket.
Egy pici tálba belerakjuk a fűszereket ízlés szerint, majd egy kevés olajat beleöntünk, és összekeverjük.
Ha ezzel megvagyunk, akkor összedaraboljuk a paprikákat, és beletesszük őket külön kis tálkákba.
Először a kaliforniai paprikát rakjuk az aprítóba, és pépesre darájuk, majd ezután egy kis tálba külön kiszedjük, és félretesszük.
Ezután a darálóba rakjuk a jalapeñot és a pfefferonit is, és azt is összedaráljuk.
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet bele az olajos-fűszeres keverékünk és paprika pépünk is, és jól összedolgozzuk az aprítóban. Ha esetleg nem elég fűszeres, akkor utólag még lehet pótolni – csak utána az aprítóban újra dolgozzuk össze.
Ha nem akarjuk hogy nagyon folyós legyen a krémünk, egy kis szitába áttehetjük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön. Kanál segítségével jobban rásegíthetünk. Befejezésképpen a paprikakrémünket kiszedjük kis üvegekbe, majd rátesszük a tetejét, és el is rakhatjuk a hűtőbe. Sokáig eláll.
A paprikakrémet használhatjuk arra is, hogy a levesünket vagy pörköltünket egy kicsit feldobjuk, de persze óvatosan rakjunk bele, nehogy ehetetlen legyen utána az étel.
Emellett más ételkészítéshez is tudom ajánlani: ha szeretünk csípősen enni, akkor abba is belerakhatjuk, vagy akár a húspácunkat is feldobhatjuk vele.
Ha tetszett a recept, akkor próbáljátok ki bátran ti is. Más csipős paprikákkal is meg lehet próbálni, igazából ízlés kérdése az egész. Legyetek bátrak és alkossatok ti is finomakat! Sziasztok! 😉