Véget ért az ötödik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Véget ért az ötödik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Ötödik alkalommal rendezték meg Szegeden, az Oscar-díjas operatőrről, Zsigmond Vilmosról elnevezett nemzetközi filmfesztivált. Ez egy szakmai fesztivál, ahol tényleg az operatőrök vannak a fókuszban.

Egy fesztivál esetében az öt év nem számít soknak, mégis jelentős fejlődés figyelhető meg a nevezett alkotásokban. Míg az első években leginkább kezdő filmesek jelentkeztek, elsősorban rövidfilmekkel, idén már jelentős múlttal rendelkező szakemberek is nevezték filmjeiket, és egyre több a nagyjátékfilm is.  A külföldi nevezések száma is jelentős, ez természetesen Zsigmond Vilmos nevének is köszönhető. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztivál tehát ilyen rövid idő alatt is jelentőssé vált a filmes szakmában. A neves operatőr életművének nem csak marketing értéke van, hiszen a szervezők vállára komoly felelősséget tesz, hogy a minőségi elvárásoknak megfeljenek. A nevezések folyamatosan növekvő száma jelzi, hogy az alapítók által kijelölt út jó. Idén több, mint négyszáz alkotásból került ki az a néhány, mely a fesztivál versenyprogramjában megtekinhető volt a különböző kategóriákban.

Idei díjazottak:

A fesztivál idei életműdíját Kardos Sándor vehette át. A 77 éves Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar filmélet egyik legkísérletezőbb kedvű, vezető alakja. Több mint 30 játékfilm, mintegy száz tévéfilm és kisjátékfilm fűződik a nevéhez, többek között „A kis Valentino”, az „Álombrigád”, az „Egészséges erotika”, az „Eldorádó” című nagysikerű alkotások.

A „Békeidő” című nagyjátékfilm Bántó Csaba operatőri teljesítményével két elismerést érdemelt ki, megkapta a Kritikusok díját, valamint a fesztivált szponzoráló Vision Team és a Special Grip Hungary Legjobb fiatal operatőrnek járó díját. Szeged Város díját a Gyuricza Mátyás által fotografált „Kelet” című magyar kisjátékfilm nyerte el, a kísérleti filmek kategóriában pedig a „Még emlékszem”című, Hejüsz Betti által fényképezett alkotás nyert.

A hattagú szakmai és háromtagú kritikus zsűri mellett ebben az évben is szavazott diák zsűri, valamint az idősebb korosztály képviseletében az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűri. A diákok a „Kanya” című cseh rövidfilm operatőrének, Faraz Alamnak ítélték az első helyet, a szépkorúak a Jorge Carmona fényképezte „Frontera Azul / BlueFrontier” című filmet találták a legjobbnak.

Külön elismerésben részesítette a zsűri a „Le Syndrome Archibald” című francia alkotást, melyet Laurent Barès operatőr fényképezett, a „Piołun/ BitterHerb” című lengyel mozit Zuzanna Zachara operatőri munkájáért, továbbá a mexikói „Tierra” című filmet, melynek operatőre Alan Zúñiga.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük