Októberben Time to Move – de mi is ez?

Októberben Time to Move – de mi is ez?

Október a Time to Move kampány hónapja az Eurodesknél. Mit is jelent, és miért fontos? Erről kérdeztük a D2 Ifjúsági Központ és az Aktív Ifjúságért Egyesület munkatársait.

Már tavaly is felfigyeltünk erre a kifejezésre, néhány megosztásra és online eseményre a közösségi oldalakon. Mindenhol nemzetközi lehetőségekről volt szó. Megtudtuk a D2 munkatársaitól, hogy ez egy különleges hónap, amikor az Eurodesk hálózatához kapcsolódó ifjúsággal foglalkozó szervezetek, mint a D2 több olyan eseményt szerveznek, ahol fiataloknak szóló lehetőségekről adnak információt. Az Európai Unió ugyanis nagyon sok lehetőséget biztosít a fiataloknak, legtöbbször ingyen. Ilyenek például az ifjúsági cserék, ahol több országból érkező fiatalok valamilyen tematikus programon vesznek részt, környezetvédelem, művészet vagy bármilyen más, őket érdeklő témában. A foglalkozások általában angol nyelvűek, és legtöbbször egy hétig vagy tíz napig tart egy ilyen esemény. Ifjúsági cserén már részt vettek a stábunkból is többen. Tanúsítjuk, tényleg jó lehetőség kapcsolatépítésre és nyelvgyakorlásra is. Természetesen számtalan más előnye is van, ami már egyénileg eltérő lehet.

Arra is van lehetőség, hogy a középiskola befejezése után akár egy évig külföldön végezzetek önkéntes tevékenységet, szintén az érdeklődési körötöknek megfelelően. Erről már az Aktív Ifjúságért Egyesület munkatársai meséltek. Egy év alatt bizony sokat fejlődhet angol és akár egy másik helyi nyelv ismerete is. Ezen kívül szakmai gyakorlatnak is kiváló, és külföldi gyakorlatnak, tapasztalatnak számít. Az is nagyon fontos, hogy minden ilyen programban résztvevő hivatalos, úgynevezett Youthpass tanúsítványt kap. Ebben szerepelnek azon kompetenciák, melyek fejlődtek az adott projekt során.

Még számtalan egyéb lehetőség is elérhető. Aki idén tölti a tizennyolcadik életévét például egy ingyenes utazáson is részt vehet az Európai Unió támogatásával a DiscoverEU keretében. Érdemes tehát figyelni októberben az Eurodesk és az ifjúsági szervezetek internetes felületeit. Vagy akár személyesen megkereshetitek őket a bővebb információért – természetesen ezt nem csak októberben tehetitek, hanem bármikor az év folyamán.

Ezekre érdemes ránéznetek:

  • Eurodesk hálózat magyarországi oldala, ahol nem csak számos lehetőség közül válogathattok, hanem megtalálhatjátok a hozzátok legközelebbi partnerek elérhetőségeit, akik várják a megkereséseteket
  • Erasmus+ Ifjúság Program oldala, ahol számos pályázati lehetőségről tudhatsz meg többet (pl.: nemzetközi ifjúsági csere, képzés, szeminárium)
  • Európai Szolidaritási Testület oldala, ahol a helyi szintű ötleteitek megvalósításához pályázhattok forrásra, valamint a nemzetközi önkéntességetek tervezéséhez is megkaptok minden információt
  • Tempus Közalapítvány oldala, ahol tanulmányaitokhoz, szakmai gyakorlatotokhoz is találhattok szuper támogatásokról részletes bemutatásokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük