Őszi tippek – öltözködj egészségesen

Őszi tippek – öltözködj egészségesen

Az őszi hónapokkal megérkezett a hűvös, változékony idő. Ebben az időszakban nagyon könnyű megfázni, hiszen hajnali órák már hűvösek, sőt hidegek, nappal viszont még szinte nyári meleg van. Fontos tehát, hogy tudatosan válogassuk meg a ruhatárunk ősszel viselt darabjait. Ehhez adunk most néhány tippet.

Az már valószínű, sokatok számára ismert, hogy a réteges öltözet a legpraktikusabb, és legegészségesebb. Mégis mitől lesz réteges az öltözet, hiszen mindenképpen legalább két réteg textil van rajtunk általában?  Ez valóban így van viszont a változékony időjárási viszonyok között több rétegre van szükségünk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy annyi réteg legyen rajtunk, hogy alig tudjunk mozogni. Ősszel nem kellenek olyan meleg ruhadarabok, mint télen. Ám néhány fontos szempontot azért figyelembe kell vennünk.

Ősszel az alacsonyabb hőmérséklet miatt fokozottan vigyázni kell a nedvességgel. Míg egy nyári eső inkább felfrissít a melegben, ősszel inkább egyenes út a megfázáshoz, ha elázunk.  A vízálló külső rétegről nem szabad megfeledkezni. Nyáron is jól jön, de ősszel mindenképp legyen nálunk esőkabát, vagy esőruházat, főleg, ha bevállaljuk a kerékpározást.  Az esernyő is jó megoldás lehet, de vegyétek figyelembe, hogy bonyolultabb egy ernyővel közlekedni, és épületen belül is nehezebb elhelyezni, hiszen kinyitva érdemes szárítani, és így sok helyet foglal. A külső védelem már megvan, lássuk hány rétegre van szükségünk ősszel!

Ez függ a saját hidegtűrő képességünktől, ha fázósabbak vagyunk, akkor is inkább több vékonyabb réteget javasolunk, mint egy vastagabbat. A több, de vékonyabb réteg több levegőt tart vissza, és szükség esetén kisebb helyen elfér, mint az egy vastagabb. Jól jöhetnek ilyenkor a funkcionális öltözetek, amik elvezetik az izzadságot, és komfortosak, kényelmesek. Nem utolsó sorban vékonyak, bár tulajdonságaik miatt a változó hőmérsékleti viszonyok között sem kell feltétlenül megszabadulni tőlük. Ezek a ruhadarabok gyorsan száradnak, tehát ha eláznánk, akkor kisebb esélyünk van egy kiadós megfázásra, különösen akkor, ha hamar meleg, védett helyre tudunk menni, ahol van lehetőség szárítkozásra. A legjobb, ha megtervezzük a napi programunkat, és ehhez választjuk az időjárásnak megfelelő öltözetet. Összességében ősszel nincs szükség három rétegnél többre a kabáton kívül, ha megfelelően válogatjuk ki a ruhatárunk darabjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük