Az oroszkrém torta rumos mazsolával, kandírozott gyümölccsel kevert főzött vaníliakrémből, piskótából és tejszínhabból álló klasszikus édesség. Ennek a süteménynek semmi köze az oroszokhoz. Nevét ugyanis alkotójáról kapta. Oroszi Sándor cukrászmester Margit körúti üzletében készült, állítólag először. A két világháború között az egyik leghíresebb cukrásznak számított. Hasonló tortákat szerte Európában készítettek. Európa cukrászdáiban akkoriban a főzött krémmel készült emeletes, díszes tortákat kedvelték. Az eljárást azonban már a XVII.században ismerték. A torta eredetét sokan azért tartják bizonytalannak, mert nagyon hasonlít a leveles tésztával készült francia Mille-fauille receptjéhez. Elképzelhető, hogy Oroszi ezt dolgozta át, de erre semmi bizonyíték nincs. Ennyi bevezető után készítsük el!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 12 dkg finomliszt (átszitálva)
- 12 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A krémhez:
- 4 dl növényi habtejszín
- 1 tasak tejszínízű pudingpor (vagy vaníliás)
- 4 dl tej
- 1 db tojás
- 1 ek cukor (vagy vaníliás cukor ízlés szerint)
- 2 csomag habfixáló
- 10 dkg mazsola
- 1 ek rum (ízlés szerint)
- 5 dkg kandírozott citromhéj (vagy más gyümölcs)
Elkészítés:
1.lépés:
A piskótához a 6 tojást szétválasztjuk, a lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá keverjük. A maradék cukorral a tojássárgáját felhabosítjuk. A tojássárgájához óvatos keverés mellett hozzáadjuk a felvert habot, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük.
2.lépés:
A pudingport és a cukrot 1 tojássárgájával és a 4 dl tejjel kikeverjük, majd készre főzzük, rögtön hozzáadjuk a tojásfehérje keményre vert habját. Miközben hűl, többször megkeverjük. Közben a 4 dl tejszínt 2 cs habfixálóval felverjük, és apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot.
3.lépés:
Az alsó piskótalapot tálcára helyezzük, és megkenjük a krém kicsit kevesebb mint felével, erre szórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsola felét, és a kandírozott gyümölcs kis részét (én apróra vágott sárgadinnyét használtam). Erre jön a középső lap, amit szintén megkenünk a krémmel, és megszórunk a gyümölcsökkel, majd a harmadik lap, aminek a tetejére szintén kerül még egy kevés a krémből.
4.lépés:
Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap 4 dl tejszínt felverünk 1 cs habfixálóval, ezzel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. A maradék tejszínt nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük a tortát. A kandírozott gyümölccsel megszórjuk a közepét, az oldalát, ill. a tetejét darált dióval szórjuk be. Ezután még pár órát hűtőben tároljuk.
Reméljük, sikerült meghozni a kedveteket egy kis sütéshez. Próbáljátok ki ti is. Ha szeretnétek, Facebook oldalunkon megoszthatjátok, hogyan sikerült a kísérletezés.