Oroszkrém torta

Oroszkrém torta

Az oroszkrém torta rumos mazsolával, kandírozott gyümölccsel kevert főzött vaníliakrémből, piskótából és tejszínhabból álló klasszikus édesség. Ennek a süteménynek semmi köze az oroszokhoz. Nevét ugyanis alkotójáról kapta. Oroszi Sándor cukrászmester Margit körúti üzletében készült, állítólag először. A két világháború között az egyik leghíresebb cukrásznak számított. Hasonló tortákat szerte Európában készítettek. Európa cukrászdáiban akkoriban a főzött krémmel készült emeletes, díszes tortákat kedvelték. Az eljárást azonban már a XVII.században ismerték. A torta eredetét sokan azért tartják bizonytalannak, mert nagyon hasonlít a leveles tésztával készült francia Mille-fauille receptjéhez. Elképzelhető, hogy Oroszi ezt dolgozta át, de erre semmi bizonyíték nincs. Ennyi bevezető után készítsük el!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A krémhez:

  • 4 dl növényi habtejszín
  • 1 tasak tejszínízű pudingpor (vagy vaníliás)
  • 4 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 ek cukor (vagy vaníliás cukor ízlés szerint)
  • 2 csomag habfixáló
  • 10 dkg mazsola
  • 1 ek rum (ízlés szerint)
  • 5 dkg kandírozott citromhéj (vagy más gyümölcs)

Elkészítés:

1.lépés:

A piskótához a 6 tojást szétválasztjuk, a lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá keverjük. A maradék cukorral a tojássárgáját felhabosítjuk. A tojássárgájához óvatos keverés mellett hozzáadjuk a felvert habot, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük.

2.lépés:

A pudingport és a cukrot 1 tojássárgájával és a 4 dl tejjel kikeverjük, majd készre főzzük, rögtön hozzáadjuk a tojásfehérje keményre vert habját. Miközben hűl, többször megkeverjük. Közben a 4 dl tejszínt 2 cs habfixálóval felverjük, és apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot.

3.lépés:

Az alsó piskótalapot tálcára helyezzük, és megkenjük a krém kicsit kevesebb mint felével, erre szórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsola felét, és a kandírozott gyümölcs kis részét (én apróra vágott sárgadinnyét használtam). Erre jön a középső lap, amit szintén megkenünk a krémmel, és megszórunk a gyümölcsökkel, majd a harmadik lap, aminek a tetejére szintén kerül még egy kevés a krémből.

4.lépés:

Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap 4 dl tejszínt felverünk 1 cs habfixálóval, ezzel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. A maradék tejszínt nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük a tortát. A kandírozott gyümölccsel megszórjuk a közepét, az oldalát, ill. a tetejét darált dióval szórjuk be. Ezután még pár órát hűtőben tároljuk.

Reméljük, sikerült meghozni a kedveteket egy kis sütéshez. Próbáljátok ki ti is. Ha szeretnétek, Facebook oldalunkon megoszthatjátok, hogyan sikerült a kísérletezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.