A süteményeket sokan szeretik – nem véletlenül. Sok kedvező élettani hatása van az édességeknek, és a vegyes táplálkozásban teljesen normálisnak számítanak. Most olyan desszertet készítünk, ami abban is segít, hogy a maradékokat eltüntessük. Igen, ismerjük a poént, hogy nincs maradék süti. Ám a szaloncukorral könnyen előfordulhat, hogy elpakolod valahova, és csak nyáron kerül elő. Most tekintsünk el attól, hogy a melegben is képes vagy felfalni mindet. Inkább nézzük, hogyan készíthetünk belőle finom desszertet az ebéd mellé.
Amire szükségünk lesz:
- szaloncukor (kb. 20 szem)
- maradék sütemény, keksz (kb. 10 dkg / 4-6 db)
- kakaó (2 evőkanál)
- tej (2 dl)
- tejszín (1 doboz)
- cukor (2 evőkanál)
- tojás (3 db)
- gyümölcs (kb. 10 dkg)
A tálkákról, késekről, edényekről se feledkezzünk meg! A desszertet úgy készítjük el, hogy az egyes alapanyagokat rétegenként egymásra helyezzük. Első lépésként készítsünk elő minden eszközt és alapanyagot.
A rétegezést, addig folytatjuk, míg a tál majdnem megtelik.
- Először a száraz hozzávalókat tesszük a tál aljára, mert a nedvességet felszívja. A keményebb, szárazabb süteményt így meg is puhítjuk.
- A következő réteg a gyümölcs – esetünkben a meggy. Ez a legtöbb nedvességet tartalmazó alkotóelem.
- Ezután a szaloncukor következik.
A rétegekre csokoládé krém kerül, amit többféleképpen is elkészíthettek.
- Tojásra mindenképpen szükségetek lesz a főzött krémhez.
- A cukrot és a kakaót először szárazon keverjétek össze!
- Adjátok hozzá a tejszínt (vagy tejet)! Szükség esetén vízzel hígíthatjátok.
- Közepes lángon addig főzitek folyamatosan kevergetve, míg sűrűvé nem válik.
- Ezután forrón rá kell önteni a rétegekre.
Tojásfehérjéből készíthettek hozzá habot vagy krémet. Ez úgy készül, hogy a tojásfehérjét cukorral, gyümölcslével tűz felett felveritek.
A díszítéshez már csupán kreativitás kell. Marcipántól, aszalt gyümölcsön át a cukorgyöngyökig bármit felhasználhattok – ízlés szerint.
A következő videó segítségetekre lesz az elkészítésben. Jó étvágyat!