A MadCrew tánccsoport tagjai is csatlakoztak a Szegedi Partfürdőn tartott első ZÖLD LAKadémia workshopunkhoz, ahol játékos formában ismerkedtek a főzési alapokkal, majd maguk is belevágtak az előkészítésbe, a főzésbe – és természetesen az eredmények „minőségellenőrzésében” is szerepet vállaltak.
A ZÖLD LAKadémia csapatat szerette volna megmutatni, hogy bizonyos ételeket akár a fiatalok is könnyen elkészíthetnek, nem igényel túl sok időt és energiát. A választás egy különlegesebb, koreai eredetű ételre esett, amelyet a hazai alapanyagokhoz és ízvilághoz igazítva készítettek el a résztvevők. Miért pont ez lett a választás? A fiatalok körében népszerű az ázsiai kultúra és gasztronómia iránti érdeklődés, de otthon nem igazán mernek belevágni az elkészítésébe. A workshop szervezői szerették volna megmutatni, hogy lehet valami egyszerre különleges és egyszerűen elkészíthető is. Ha van a közelben ázsiai bolt, akkor néhány alapanyagot könnyebb beszerezni hozzá. Mindenkinek megvoltak a feladatai, beosztották, ki mit csinál. Egyik fele felelt a zöldségek darabolásáért, a másik fele meg a főzésért. A terítést és az összeállítást együtt illetve mindenki a saját ízlése szerint csinálta meg.
Meg is mutatjuk nektek, hogy miket készítettek:
Az előétel egy SALÁTA volt. Könnyed, és tele van vitaminokkal.
Hozzávalók:
- salátalevél
- répa
- paradicsom
- uborka
- kukorica
- főtt tojás
- natúr joghurt
- salátaöntetek
Elkészítése:
- Először megmossuk az alapanyagokat, majd felszeleteljük.
- Pár darab tojást megfőzünk hozzá.
- Utána mindenki kedve szerint válogathat és ízesíthet. Volt, aki csak zöldségeket evett, de volt aki rakott rá mindent: natúr joghurtot, salátaöntetet, főtt tojást.
Utána következett a főétel: SÜLT KIMCHIS RIZS TÜKÖRTOJÁSSAL
A workshop során az alapreceptet kicsit felturbózták, és raktak még bele más finomságokat.
Hozzávalók:
- hagyma
- gomba
- virsli
- szójaszósz
- édes chili szósz
- paprika paszta
- kimchi
- olaj
- rizs (fehér és barna rizs)
- fűszerek( só, bors, majoranna, bazsalikom, oregánó, vegeta, pirospaprika)
- tetejére tükörtojás
Elkészítése:
- A hagymát és a gombát felvágjuk és megpucoljuk.
- Utána kifőzünk két különböző rizst (egy barnát és egy fehéret), majd félretesszük egy tálban.
- Ezt követően megpirítjuk a hagymát és a gombát, majd hozzáadjuk a kimchit és a fűszereket, a szójaszószt, az édes chiliszószt, a paprika pasztát és a végén a virslit, ezután jól összekeverjük.
- Amikor készen vagyunk, a zöldséges-virslis szószunkat is összekeverjük még egyszer a rizzsel, és kiszedünk kis tányérokba annyi adagot, amennyit gondolunk magunknak.
- Majd a tetejére még csinálunk tükörtojásokat.
Végül hűsítőnek meg LIMONÁDÉt készítettek.
Ehhez az alábbiakat használták fel:
Hozzávalók:
- behűtött víz
- citromlé
- szörp (málna)
- narancs
- citrom
- citromfű
Elkészítése:
- A citromlevet és a szörpöt öntsük a kancsóba elsőnek.
- Belekerülnek a citrom- és narancsdarabok, valamint a citromfű is.
- Végül felöntjük az előre lehűtött vízzel.
- Megkavarjuk, és hagytuk állni.
Miután ezekkel elkészültek, szépen megterítettek, és jóízűen, jó hangulatban elfogyasztották az ételeket illetve limonádét.
Láthatjátok, hogy nem nehéz ezeket elkészíteni. Ha szeretnétek ti is kipróbálni, akkor bátran ajánljuk mindenkinek. Nagyon finomak és táplálóak.
Ha esetleg kíváncsiak vagytok, itt tudjátok a workshop összefoglalóját megnézni:
Előre is sok sikert a főzéshez. 🙂
Kövessétek a ZÖLD LAKadémia Facebook oldalát, hogy ne maradjatok le az újdonságokról!