Ezúttal egy igazoi kélasszikus édesség került terítékre. Aranygaluskát bizonyára sokan szeretitek, és csalédi ebédeken időről időre előkerül nálatok is. Elkészítéséhez azonban kevesen kezdenek hozzá, pedig nem bonyolult. Cikkünkből kiderül minden részlet. Kezdjünk hozzá!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 2.5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A szóráshoz:
- 20 dkg dió (darálva)
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin (olvasztott)
A vanília sodóhoz:
- 1 l tej
- 3 db tojássárgája
- 4 evőkanál finomliszt
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.lépés:
Az élesztőt 1 dl tejben+ 1 ek cukorral felfuttatjuk.
2.lépés:
A lisztet kelesztőtálba tesszük, annak közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt.
3.lépés:
Hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, olajat, citromhéjat, maradék tejet, és a sót. Jól kidolgozzuk.
4.lépés:
Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
5.lépés:
Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Kisebb pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
6.lépés:
Egy tepsit vastagon kikenünk margarinnal.
7.lépés:
Egy kis tálkában megolvasztunk 15 dkg margarint.
8.lépés:
A kiszaggatott pogácsákat egyesével megforgatjuk a margarinban, majd a cukros dióban, és sorban lerakjuk a tepsibe.
9.lépés:
Az első sor tetejét megszórjuk még egy kevés cukros dióval, majd folytatjuk a rétegezést. (Ebből a tészta mennyiségből nekem 2 sor lett.)
10.lépés:
15 percig hagyjuk még kelni, majd hideg sütőbe tesszük, és lassú tűznél 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
11.lépés:
Ha a tészta teteje nagyon pirulna, akkor alufóliával letakarjuk. Tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd tányérokra szedjük, és vanília sodóval leöntjük.
12.lépés:
Vanília sodó készítése: A tojássárgát a kétféle cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a beleöntjük a tojás-liszt keveréket. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Kicsit hagyjuk hűlni.