Szegedi fiatalok tesznek a mozgásszervi megbetegedések megelőzése érdekében

Szegedi fiatalok tesznek a mozgásszervi megbetegedések megelőzése érdekében

A Virtues in action projektet egy ötfős baráti csoport valósítja meg az Európai Szolidaritási Testület pályázati program támogatásával. Mindannyian végeznek sporttevékenységet, önkéntes tevékenységeket különböző területeken, és többen közülük a jövőben sportedzőként kívánnak tevékenykedni. E személyes motivációk indították el őket abba az irányba, hogy megvalósítsanak egy olyan tevékenységsorozatot, amelynek révén azokon a csoportokon tudnak segíteni egészségmegőrző és egészségjavító foglalkozások keretében, akikre a sport szempontjából nem vetül elegendő figyelem. A projektvezetővel, Szabó Vendellel beszélgettünk.

Mi a projekt célja?

Tevékenységeinkben elsősorban a könnyen elvégezhető tornagyakorlatok adják a mozgástanítás gerincét. Nem arra irányul a projekt, hogy diagnózisokat állítsunk fel (hiszen arra nem vagyunk felkészülve), hanem arra, hogy azokat megelőzzük. A projekt egyik fő célja, hogy olyan mozgásformákat és tornagyakorlatokat tanítsunk meg a célcsoportjaink részére, amelyek segítségével megelőzhetik vagy kezelhetik a mozgásszervi problémákat.

Kiknek kívántok segítséget nyújtani a tevékenységeitekkel?

A projekt tervezésekor arra gondoltunk, hogy azokat célozzuk meg, akiknek kevesebb lehetőségük van a sportolásra. Ezért esett a választásunk az óvodás korúakra és a nyugdíjasokra.

Hogyan készültetek fel az elvégzendő feladatokra? Adott esetben komoly kockázatot is jelenthet idősekkel tornagyakorlatokat végeztetni.

Projektünket a WU DE Harcművészeti Egyesület fogadta be, amelynek vezetői tapasztalt szakemberek. Egyikük, Kovács Eszter, járatos a keleti mozgásművészetekben, másik segítőnk, dr. Kovács Milán, traumatológus és sport szakorvos. Az ő szakmai iránymutatásukkal készültünk fel a tevékenységekre, illetve további segítséget kaptunk gyógytornászoktól is. Csapatunk két tagja sportedzői végzettséggel is rendelkezik, így úgy érezzük, képesek vagyunk szakmailag megfelelően megvalósítani a vállalt feladatokat.

Milyen egyéb tevékenységek valósulnak meg a projektben?

Fotókampányt szervezünk, amelyben a mozgás és egészséges életmód fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Készítünk egy videósorozatot (ez a „Virtues in action” Youtube csatornán látható), amelyben összegyűjtjük a legfontosabb mozgásformákat, amelyeket veszély nélkül, egyedül is lehet alkalmazni. Hamarosan egy kiadvány kerül elkészítésre, amelyben összefoglaljuk a projekt lényegi elemeit és tanácsokkal látjuk el azokat, akiknek fontos a fizikai és mentális egészség.

Hol lehet veletek találkozni?

A tevékenységek óvodákban és idősotthonokban kerülnek megvalósításra. Az utóbbi időben ez természetesen nehézségekbe ütközött a koronavírus járvány miatt, de ennek tudatában a tervezettnél egy hónappal hamarabb került sor a programok megszervezésére, így sor kerülhetett a pályázatban vállalt mennyiségű foglalkozás megvalósítására. Azóta több intézménnyel virtuálisan tartjuk a kapcsolatot.

Ha valaki érdeklődik tevékenységeink iránt, a wude.hu oldalon, vagy a „Virtues in action” projekt Facebook oldalán minden információt és elérhetőséget megtalál velünk kapcsolatban.

Köszönjük szépen a beszélgetést! Az elkészült videókat a projekt YouTube csatornáján tudjátok megnézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük