MOBIFILM – átfogó mobiltelefonos filmkészítő képzés a szegedi Belvárosi Moziban a FILMYing elnevezésű határon átnyúló projekt keretében

MOBIFILM – átfogó mobiltelefonos filmkészítő képzés a szegedi Belvárosi Moziban a FILMYing elnevezésű határon átnyúló projekt keretében

A Szabadkai Szabadegyetem és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló FILMYing – A filmművészet a kapocs a határon túli régiók között elnevezésű projekt keretében hirdeti meg MOBIFILM képzését. A részvétel ingyenes.

A Belvárosi Mozi és a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál csapata szeretettel várja 14 és 25 év közötti filmkedvelők jelentkezését, akiket érdekel a mobiltelefonos filmkészítés alapismereteinek elsajátítása és fejlesztése.

Miről tanulhatsz?

A MOBIFILM kurzusra jelentkezők rövid, de alapos elméleti képzést követően gyakorlati oktatásban vesznek részt.

Az elmélet részei: a rövid fotótörténet; az objektívek áttekintése, mit, mire használunk; plánok, kompozíciók; a vághatóság; konstruktív kameramozgások; térábrázolás; nézésirány, mozgásirány, tengelyugrás.

Rendkívüli hangsúlyt fektetünk a világítás hangulatteremtő szerepére (modell portrévilágítása), a fény fajtáira, a fényformáló eszközökre stb.

Az operatőri alapfogalmak mellett megismerkednek különböző technikákkal, világítási-, kameramozgatási-, hangrögzítési eszközökkel és azok konstruktív használatával.

Egy film készítése forgatókönyvírói ismereteket is igényel. A kurzus egy tapasztalt forgatókönyvíró és filmrendező segítségével ismerteti a szinopszis – forgatókönyv – storyboard – technikai forgatókönyv elkészítésének technikáját: mit tartalmazzon a szinopszis és mit ne; a jó forgatókönyv titka; a filmes pályázatok sikere; a technikai forgatókönyv; a filmes költségvetés.

A filmkészítés rendkívül fontos része a vágás. Az érintett témák: a vágó szerepe, felelőssége a filmben; vágói attitűd; a storyboard jelentősége vágói szemmel; a plánok szerepe és ereje a filmben; a zene, zajok, zörejek; vágási szabályok és azok figyelmen kívül hagyása; a folyamatosság szabályrendszere; a montázs elmélete; a 30 fokos szabály, a JUMP CUT, a párhuzamos vágás.

A kurzus elvégzéséhez eszközt biztosítunk, de saját mobiltelefon is használható. A résztvevők a tanfolyam végén kisfilmet készítenek, amit bemutatunk a Belvárosi Moziban.

Hogy tudsz csatlakozni?

A tanfolyamot 2022. január 28 – május 13. között, péntekenként 15-18-óráig a Belvárosi Moziban tartjuk. Maximális létszám: 20 fő

Jelentkezési határidő: 2022. január 25. 23:59

A kiválasztott résztvevőket január 26-án e-mailben értesítjük. Az első találkozóra 2022. január 28-án, pénteken kerül sor, délután 15 órától 18 óráig, a Belvárosi Moziban.

Minden érdeklődő jelentkezését szeretettel várják az oktatók:

Bubryák István szerkesztő-rendező, MTV
Kovács Zoltán operatőr
Nemes Tímea vágó
Szögi Lackó operatőr, rendező

Jelentkezési lap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük