Zsigmond Vilmos Filmfesztivál diákszemmel

Zsigmond Vilmos Filmfesztivál diákszemmel

Stábunk a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon járt, melyet 2020. szeptember 8-12. között rendeztek meg Szegeden. Ezen a filmes eseményen az operatőrökön, az operatőri munkán van a hangsúly. Ezért nagyon sok szakmai jellegű kísérő rendezvényen lehet részt venni a vetítéseken kívül. A profi szakmai zsűri mellett diákzsűri is szavaz a nekik legjobban tetsző filmről. A filmművészetet oktató intézményekből nyerhetnek lehetőséget a jelentkező diákok a részvételre és a zsűrizésre. Közülük Baranyi Fannit és Sarnyai Zsófiát kérdeztük élményeikről.

Milyen volt a fesztivál diákszemmel?

Idén harmadik alkalommal vehettünk részt a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon, mint diák zsűri tagok. A járványügyi készültség ellenére úgy tapasztaltuk, hogy az esti vetítésekre is sok néző ült be. Az SZTE-n tanuló hallgatók díjmentesen tekinthették meg a versenyprogramban induló és az azon kívül játszott filmeket.

Milyen programok voltak a filmeken kívül?

A nagyszámú jelentkezés ellenére – az előző évekhez képest – kevesebb alkotást láthattunk a korlátozások miatt. Ettől függetlenül sok belföldön élő alkotóval lehetett beszélgetni filmjeik levetítése után, valamint minden délelőtt érdekes előadásokon vehettünk részt, ahol a meghívottak a filmes szakma elismert tagjai voltak. 

Mit gondoltok a versenyprogramról?

A díjazott filmek mind kiemelkedőek, és kiváló filmélményekkel gazdagodtunk általuk. Amit különösen jó volt látni, hogy több olyan magyar alkotás is indult a versenyprogramban, amelyek már más, külföldi filmfesztiválokon is elismerésnek örvendhetett. 

Hogyan döntöttetek a díjról?

A kevés film ellenére is a diák zsűri részéről nem volt teljes egyetértés abban, hogy melyik alkotás nyerje el a díjat, hosszas beszélgetés után azonban péntek éjjel megszületett a döntés. Az általunk kiosztott díjat a mexikói Other People című kisjátékfilm kapta. 

Köszönjük a beszélgetést. Bízunk benne, hogy jövőre is találkozunk.

Stábunk videós összefoglalót is készített az eseményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük