7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Október 24-én megnyílt a 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. A szegedi Belvárosi Moziban megrendezett fesztivál célja elsősorban az, hogy a bemutatott filmek operatőri munkáját díjazza. Október 28-ig összesen 40 versenyfilmet tekinthettek meg az érdeklődők. A megnyitón és díjkiosztón Stábunk is részt vett.

Az esemény megnyitóján Nagy Sándor alpolgármester elmondta, hogy a 21. században nagyon sok helyen, fórumon mozgóképekkel találhatjuk szemben magunkat, az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségűek ezek. Ezért kiemelten fontos, hogy legyenek ilyen nagyszabású rendezvények, ahol szakértők tudják értékelni a filmeket. Kihangsúlyozta azt is, hogy diákzsűri is jelen van a fesztiválon. Az önkormányzat támogatása miatt a szegedi lakosok kedvezményes, 500 Ft-os jegyeket válthattak.

Shawn Kobb amerikai kultúrattasé ismertette, hogy a magyarok mindig is fontos szerepet játszottak Hollywood-ban. Az Amerikai Nagykövetség több programot is szervez, ahol neves művészek filmjeit vetítik le különböző témákhoz kapcsolódóan. 

Jávorszky Iván a fesztivál egyik alapítója József Attilát idézte. Elárulta, hogy a költő A hetedik című versével ellentétben a fesztivál nem maradt magára, bár állami támogatást ebben az évben nem kaptak. Büszke rá, hogy már hetedik alkalommal létre tud jönni egy ilyen „szabad” fesztivál.

Szabó Éva Andrea a fesztivál művészeti vezetője bemutatta a zsűri és a kritikus zsűri tagjait. A megnyitó meglepetése egy Woody Allennel készített interjú volt. A hollywoodi filmrendező Zsigmond Vilmossal kapcsolatban elmondta, hogy csodálatos művész volt, akit soha nem korlátozott. Az operatőrrel a közös munka során rugalmasan kezelték az ötleteiket, egyikőjük sem ragaszkodott a sajátjához. Woody Allen a filmkészítés iránt érdeklődő fiataloknak azt üzente, hogy legyen Zsigmond Vilmos a példaképük, tanulmányozzák a filmjeit, hiszen ezekből tanulhatnak a legtöbbet.

A levetített videót itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=dl3z7Jc7B9E

A fesztivál október 28-án a díjak kiosztásával zárult. Életmű díjat vehetett át Andor Tamás operatőr, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Te rongyos élet vagy a Szerelem első vérig. A diákzsűri ebben az évben két díjat is átadott, az Utolsó felvonás című film két operatőrét dicséretben részesítette, a Larry című film készítőjét pedig díjazta. A kritikus zsűri a Will you look at me? és a Budapest Silo filmeket és alkotóikat méltatta elismeréssel. Szabó Gábor, a zsűri elnöke elmondta, hogy idén először a magyar filmeket és egyúttal a magyar operatőröket is külön kategóriában díjazták. A Veszélyes lehet a fagyi és a Szelíd című alkotás nyert ebben a szekcióban. A legjobb dokumentumfilm a Saját erdő, a legjobb kisjátékfilm a Datsun, a legjobb nagyjátékfilm az Emperor, míg a legjobb kísérleti film az Elsewhere lett. A fesztivál fődíját, a legjobb operatőrnek járó Zsigmond Vilmos-díjat Hartung Dávidnak és a Larry című filmnek ítélték oda. A fiatal operatőr szerint a saját élete is hatott a művére. A történet egy srác dadogásáról szól, aminek a legyőzésére az egyetlen módszere a hip-hop.  Az eseményen Szeged Város díját, a támogatók elismeréseit és több kisebb díjat is kiosztottak, valamint a kritikaíró pályázat nyerteseit is kihirdették.

Gratulálunk a díjazottaknak! Jövőre is tudósítunk az eseményről.

Benkő Márton

Stábunk képeit a Facebook oldalunkon tudjátok megnézni:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük