140 éve zajlottak a Királynapok Szegeden

140 éve zajlottak a Királynapok Szegeden

Szegeden több kulturális intézmény is idén ünnepli alapításának 140. évfordulóját. A Szegedi Nemzeti Színház, a Somogyi-könyvtár, és a Városháza fejújítása is Ferenc József Császár érkezésére fejeződött be, az árvíz utáni újjáépítés során. Az uralkodó akkoriban megtekintette a várost és az építkezéseket.

Idén a száznegyven évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, több rendezvény is megvalósul. A Somogyi -könyvtárban a könyvtár történetét bemutató kiállítást lehet megtekinteni. A Szegedi Nemzeti Színházban gálaműsorral ünnepeltek, valamint felavatták a homlokzaton a felújított emléktáblákat. Az árvíz után felújított és ma is működő intézmények együtt emlékeztek erre az alkalomra a Somogyi-könyvtárban tartott felolvasó üléssel. 140 éve újult meg a Városháza, a Színház, a Csillagbörtön, a Törvényszék, a Postapalota, valamint a Szent Rozália-kápolna és a Kakasos templom épülete. Ezeket Ferenc József adta át a város polgárainak. A látogatás emlékét ma is őrzi a Somogyi-könyvtár vendégkönyve. Érdekesség az uralkodó gesztusa is, hiszen Ferenc Józsefként írta alá a magyar nyelv szabályainak megfelelően. Az előzetesen regisztrált látogatók az évforduló kapcsán megismerhetik a városháza szinte minden zegét-zugát. A polgármesteri hivatal munkatársai vezetik körbe az érdeklődőket az épületben. Erre általában csak május 21-én, Szeged Napja alkalmából és a Kulturális Örökség Napján szeptemberben kerül sor. Az ide év tehát ebből a szempontból is különleges. A bátrabbak a toronyból csodálhatják meg ilyenkor a város panorámáját.

Az évforduló kapcsán még számos kiállítás, és esemény kerül megrendezésre. Ezekről mi is beszámolunk majd. Aki pedig kíváncsi az uralkodó merre járt a látogatásakor, az A király nyomában Szegeden elnevezésű mobil alkalmazást használva könnyedén követheti a császár útvonalát. A tematikus sétának két változata készült el: egy hosszabb, négy és fél órás, valamint egy rövidebb másfél órás. Az uralkodó lépteit követve azokat az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismerhetjük meg egészen napjainkig, melyeket 140 éve Ferenc József meglátogatott. Az alkalmazásban elolvashatjuk az uralkodó napi programját is. Az alkalmazást a könyvtár munkatársai készítették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük