Tömörkényesek kiállítása a REÖK-ben

Tömörkényesek kiállítása a REÖK-ben

Oktatás – művészet – hagyomány címmel nyílt meg a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum 125 éves jubileumi kiállítása a REÖK-ben. A tárlaton közel 150 alkotás mutatja be az iskolai művészeti oktatás több mint 60 évét.

A kiállítás megnyitóján Dr. Kakuszi Béla Péter, a Gimnázium igazgatója rávilágított arra a különlegességre, hogy az iskolában egymás mellett folyik a gimnáziumi és a művészeti képzés. Szerinte ebből mindkét félnek számos előnye származik, például az, hogy egy másik világ is megnyílik a gimnáziumi tanulók előtt. Az igazgató úr ismertette, hogy az intézmény jubileumi ünnepségének ez a záró szakasza, korábban a Szegedi Nemzeti Színházban és különböző iskolai programokon ünnepeltek együtt a diákok és a tanárok.

Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja egy szubjektív kaleidoszkóphoz hasonlította a tárlatot. Elmondása szerint az iskola a kezdetektől minden korszakból mutat be egy-egy tárgyat, így a korai tojástechnikától a 21. századi videóinstallációig többféle stílus jelenik meg a falakon. A művészeti tagozat volt diákjai közül többen ma is elismert alkotók: például Bukor Tibor, Dobó Bianka vagy H. Dinnyés Éva. A REÖK vezető kurátora szerint a kiállítás mintha csak a Westminster apátság lenne, amely többféle tárgytól válik összművészetivé. Így neves és névtelen művészek együtt töltik meg élettel ezt a teret.

A kiállítás március 17-ig tekinthető meg a REÖK nyitvatartási idejében. Nézzétek meg a Dr. Kakuszi Béla Péterrel és Dr. Nátyi Róberttel készített interjúinkat is!

Benkő Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük