Egy hely, ahol akár vaddisznóval is szelfizhetünk – Újra nyitva a Móra-múzeum

Egy hely, ahol akár vaddisznóval is szelfizhetünk – Újra nyitva a Móra-múzeum

Egy hely, ahol megnézhetjük Gábor Áron rézágyúját, Munkácsy festményét, belebújatunk a kincskereső kisködmönbe, és még egy vaddisznóval is szelfizhetünk. Több hónap bezártság után újra kinyitja kapuit a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az épület felújítása során új térrel is bővült az intézmény: ezentúl Szeged városa is állandó kiállításként tekinthető meg az új kilátóról.  A mai látványt kiegészíti egy, a feljáratnál látható, a város régi arculatát bemutató kiállítás. Ezen kívül még két állandó és két időszaki tárlat tekinthető meg a nyitás után.

A megnyitó augusztus 14-én délután ötkor kezdődött, de a látogatókat már három órától várták.  A sajtó munkatársainak azonban már néhány nappal a nyitás előtt lehetőségük volt megtekinteni a már kész kiállításokat. Ezen a sajtótájékoztatón a 360° ONLINE stábja is ott volt. (Videós összefoglalónkat a cikk végén lehet megtekinteni.)

Természettudományi Kiállítás Máté Bence fotóival Móra-múzeum

A megújult múzeumban helyet kapott Gábor Áron rézágyúja és Munkácsy Honfoglalás című festménye is.  A Székely Nemzeti Múzeum 1848-49- ről szóló tárlata teljes egészében megtekinthető Szegeden. Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elárulta, hogy ez kivételes lehetőség, ugyanis a Székely Nemzeti Múzeumot felújítják, ezért kaphatta meg Szeged az egyébként kizárólag Sepsiszentgyörgyön megtekinthető kiállítást. Munkácsy Honfoglalás című festményének egyik színvázlata a Móra Ferenc Múzeum birtokában van, így egyértelmű volt, hogy ezt is bemutatják. A kiállításon megismerkedhetünk a kép készítésének hátterével és több vázlattal is. Az is kiderül, hogy milyen lenne a festmény, ha mai történelmi adatok ismeretében készülne el.

A visszatérő természettudományi tárlaton ezúttal nem a Föld, hanem szűkebb életterünk, az Alföld és az árterek élővilágát ismerhetik meg a látogatók. Tulajdonképpen két kiállítást lehet megtekinteni, ugyanis egy Máté Bence kiállítást is elrejtettek a múzeum munkatársai ebben a térben: a neves természetfotós képei illusztrálják a kiállítást. Kialakítottak egy külön helyiséget is a kiállítás részeként, ahol akár iskolai órákat is lehet tartani.

A másik állandó kiállítás sem ismeretlen az évszázados falak között. A Móra Ferenc életművét bemutató tárlatot ezúttal a Kincskereső kisködmön című műve alapján készítették el. Megismerhető belőle az író, a természetvédő, a régész és az ember Móra Ferenc. A tárlatok interaktívak – így egyaránt érdekesek a fiatalabbaknak és az idősebbeknek. Kitűnő program lehet a család minden tagjának.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük