Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Csütörtök délután megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét Szegeden. A június 16-ig tartó könyvünnepen beszélgetések, színpadi műsorok és a könyvkiadók sátrai várják az érdeklődőket a Dugonics téren. A megnyitón stábunk is részt vett. 

Csütörtök délután az esős idő ellenére végül a Katolikus Házban került sor az esemény megrendezésére. A könyvünnep megnyitóján dr. Kozma József önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke elmondta, hogy a könyv Szegeden nagyon sok szerephez jut az írók, a kiadók és a Somogyi-Könyvtár által. Kiemelte, hogy a város több irodalmi, tudományos műben megjelenik, ezáltal az alkotás valamennyire “szegedivé” válik. Szerinte a könyv a világra, az életre nyitott ablak.

A könyvhetet Tisza Kata, író, interkulturális pszichológiai szakértő nyitotta meg. Köszöntő beszédében az irodalom terápiás hatását magyarázta, mely szerint az egyén a szövegen keresztül is gyógyulhat. A szöveg kötődést építhet, ugyanakkor leépíthet is, azonban a szöveg mindvégig csak egy eszköz, a befogadásához, hatásához elengedhetetlen az egyén személyes jelenléte. Szerinte emiatt a fő kérdés az, hogy mit érez az olvasó. Ha ez a vélemény az íróhoz is eljut, akkor azzal ő is nyerhet. Ez a különleges kapcsolat életben tarthat, felrázhat és megnyugtathat egyaránt.

A rendezvény végén sor került a könyvkiadási támogatások átadására. Az Év Könyve díjat Trogmayer Éva Frida és Gubanc Szegeden című könyve kapta, a Könyvhetek szervezésében végzett sok éves áldozatos munkájáért Andóczi Balogh Éva oklevelet vehetett át. 

Vasárnapig különböző könyvkiadók és színes színpadi műsorok várják a könyvek szerelmeseit a Dugonics téren. A Könyvhétről készült fotókat megtaláljátok a Facebook oldalunkon.

Benkő Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük