“Holdvilágos éjszakán” gálaműsor a Szegedi Szabadtérin

“Holdvilágos éjszakán” gálaműsor a Szegedi Szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-ban is rendkívül változatos előadásokkal várja az érdeklődő nézőket. Szokás szerint egy ajándékkoncerttel indult az évad, amelyet még az esőnek sem sikerült elmosnia. A sorozat következő előadása egy gála, amely operák és operettek különböző zenéinek válogatása.

A Holdvilágos éjszakán című műsorszám igazán sokszínűre sikeredett. A műsor két nagy részből állt: az elsőben az operairodalom kiemelkedő műveinek zenéi csendültek fel, a második felvonásban az operettek kapták a főszerepet. 

Az első egység rögtön Mascagni Parasztbecsület c. darabjával indult, amit maga a szerző vezényelt az 1935-ös ősbemutatón. Több Puccini opera is terítéken volt, amelyeket olaszul énekeltek a szereplők. Erkel Ferenc Hunyadi János c. művéből a tánckar előadásában láthattuk a Palotást, amely rendkívül látványosra sikeredett. A Torreádor dal és a La danza az operaénekesek és a tánckar együttműködésével valósult meg.

A második felvonásban az operetteké volt a rivaldafény. Az előadás részeként 15 számot hallgathattak meg a nézők. Több közönségkedvenc darab is színpadra került, mint például a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Marica grófné és a Denevér. A második rész a tánckar előadásával kezdődött, amely az Arany-Ezüst keringő volt a Lehár által írt Luxemburg grófjából. A finálé a sokak által ismert Szép város Kolozsvár volt, ami méltó lezárásként szerepelt a gálában. 

A műsor, amelyet Barnák László rendezett, több ponton kötődött Szegedhez. Az operaénekesek és a karmester pályafutása mind a városban kezdődött, azóta már többen a Magyar Állami Operaház színészei. A kiválasztott darabok mindegyike szerepelt már a Szabadtéri színpadán.

Videó: Fodor Döme

Takács Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük