A STÁBor második napjának történései

A STÁBor második napjának történései

A STÁBor keddi napján sajnos orvost kellett látogatnom, emiatt nem tudtam délelőtt jelen lenni a programok első felén, de még ez sem képes megállítani egy napi összegző cikk megírásában.

Reggel rögtön két energiserrel kezdtük a napot (Szamuráj és Hó-si-hő), mivel a társaság még egy kicsit kómás volt, rájuk fért. Ezután következett Zoli előadása, amiben a többiek megismerkedtek a különböző sajtóműfajokkal interaktív formában. Ezután párokba rendeződtek és mindannyian húztak különböző helyszínt, eseményt és időpontot. Ezekhez kaptak még további véletlenszerű szavakat, majd ezekkel az információkkal a tarsolyukban kellett cikket írniuk a tanultak szerint. Rövid idő állt rendelkezésükre, 15 perc alatt kellett egy rövidhírt elkészíteniük.

Egy kisebb szünet után folytatódott a program. A szeged.hu főszerkesztője Garai László látogatta meg a táborozókat és tartott nekik egy előadást arról, hogy hogyan működik egy online újság szerkesztése. Először mindenki elmesélte az internetes szokásait, majd az előadó összegezte az elhangzottakat. Ezután megbeszélték, hogy ki hogyan szokott reagálni a hírekre, amik szembe jönnek velük nap mint nap. Reagálva ezekre, László beavatta a többieket abba, hogy ez hogyan is néz ki a szerkesztői oldalról. Ezt követte az, hogy a táborozók megismerték a szeged.hu oldal felépítését, összevetve más-más online újságokkal.

Délutánra ebédre már pont megérkeztem, így Anna “kollégámnak” már nem kellett tovább jegyzetelnie az eseményeket, hiszen átvettem tőle a munkát. Ezúton is köszönöm, hogy kimentett. Innen a cikket már saját nézőpontomból folytathatom.

Ebédnél beszélgettünk a délelőtt eseményeiről, mind a többiekkel történtekről, mind pedig arról, velem mi volt. Majd étkezés után volt egy óra szünet, ami alatt volt lehetőségem beszélgetni pár emberrel, és meggyőződtem arról, hogy egyre többen látják saját maguk a 360° ONLINE család tagjaként a közeljövőben. De ne ugorjunk ennyire előre… Most, hogy így leírtam, ez nagy a felelősség. De beszélgető partnereim úgy döntöttek az eszmecserénket követően, hogy közös koreóval táncolni kezdenek. Taylor Swift – Shake It Off című dalát végig is táncolták, arról mit sem sejtve, mi várta őket a továbbiakban.

Ugyanis Vani egy közös koreó betanulásával lepett meg minket. Voltak vicces jelenetek közben, amiket nem tudom illene-e megosztanom, vagy maradjon a STÁBor legendáriumában… Remélhetőleg lesz alkalmam megemlíteni párat a jövőben.

A következő program nem volt más, mint Zoli második előadása, ahol a különböző kameramozgásokat, kamera képeket, illetve az interjú készítés alapjait mutatta be nekünk, majd minden résztvevő rögtön ki is próbálhatta, hogy milyen riporternek, interjúalanynak, operatőrnek lenni egy ilyen szituációban.

Ezt önálló munka követte, mely úgy kezdődött, hogy húztak a táborozók megintcsak egy-egy cetlit, amire több kameramozgás is fel volt írva, és ezek szerint kellett videóban bemutatni a tanul mozgásokat. Ahogy láttam a kész videókat, a segítők (a szervező fiatalok, azaz mi) a kamera előtt lévő „biodíszlet” szerepét töltötték be, többnyire mint “fix pontok”, amikhez igazították a mozgást.

Nem is maradt hátra más, mint hogy megalakuljanak a nap végén azok a csapatok, akik a következő két napban együtt fognak dolgozni. Ugyanis délelőtt ketté leszünk bontva, így, várnotok kell majd a bővebb információkra a szerda és csütörtök kapcsán, sajnos. Tudnék mesélni, de azzal lelőném a holnapi cikk első felét. Igaz, ma nem voltam jelen a nap elején, de szerintem a mai egy hasznos napnak bizonyult, igaz kicsit sok elméleti résszel, de remélhetőleg az ifjúság is így gondolja, hiszen az elkövetkező két napban a ma elhangzott infókra alapozva fognak dolgozni, és mélyíteni a tudásukat. De a képek most is beszédesebbek, nézzétek meg Márk keddi összefoglalóját:

Langane Ében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük