Összefoglaló a 360° REgeneration Médiatáborról

Összefoglaló a 360° REgeneration Médiatáborról

Az Aktív Ifjúságért Egyesület szervezésében, a D2 Ifjúsági Központ munkatársainak és önkéntes fiataljainak közreműködésével, valamint szegedi intézmények bevonásával 2022. július 11-15. között lezajlott Szegeden a 360° REgeneration Médiatábor. A pályázati forrásból megvalósuló egyhetes programsorozat létrejöttét az Európai Szolidaritási Testület támogatta, így a résztvevők számára ingyenesen biztosíthattak a szervezők betekintést a média világába – az írott sajtótól, a rádiózáson át, egészen a filmgyártásig bezárólag.

A tábor kitűzött céljai közt az egyik legfontosabb volt, hogy a fiatalok megfelelő alapozó ismereteket és hasznos gyakorlati tudást szerezzenek a sajtó és média egyes munkaterületeiről, és ennek nyomán, kipróbálva önmagukat az egyes műfajokban, tudjanak orientálódni később az őket leginkább érdeklő irányok felé.
Cél volt az is, hogy a kapott ismeretekkel felvértezve, a csoportmunka előnyeit és a szakmai támogatást élvezve motiválttá váljanak a 360° ONLINE Ifjúsági Magazin szerkesztőségének tagjaivá válni. Egymással együttműködve tudnak a jövőben tartalmakat létrehozni a weboldalra, bővítve a magazin tartalomkínálatát, és még több gyakorlatot tudnak szerezni saját cikkek, podcastek és riportok elkészítése által.
Harmadrészt pedig jelentős pont volt, hogy a tábor szervezői – akik néhány évvel korábban szintén a D2-vel kezdték meg „média pályafutásukat”, és mára már egyetemisták vagy dolgozó fiatalok – összekapcsolódjanak a náluk pár évvel fiatalabb generációval. Közülük ketten, Baranyi Fanni és Sarnyai Zsófia kifejezetten filmes pályát választottak maguknak. A D2-ben a korábbi években működő Médiaklub által készített 360° Ifjúsági Magazinműsor adásainak stábjában több olyan fiatal is szerepet vállalt, akik a megszerzett tudásukat most szívesen osztják meg a náluk fiatalabb generációval, hiszen ők is hasonlóan, közvetlenül és sokszor szórakoztató módon szereztek gyakorlati tudást sajtó- és média területeken.

De hogyan is zajlottak az egyes napok a 360° REgeneration Médiatáborban?

Az első napot a Szegedi Partfürdőn töltötték a résztvevők, ami a csapatépítésről és a média alapok bemutatásáról szólt. A nap hangulatfelelőse, operatőr és fotós mágusa Kóbi (Gárdonyi Dániel, ex-D2es kolléga) volt, aki minden fontos alap információt és kulisszatitkot elmondott a nap során, amit indulásként el lehetett mondani a fotós, videós szakmáról. Megtudhatták tőle a fiatalok, mi az a shutter, blende, ISO, white balance, hogyan komponáljuk a képet, milyen interjú beállítások vannak, és azt is, mire és hogyan kell felkészülnie egy riporternek. Természetesen mint mindig, Kóbi színes kitekintői, saját történetei a vele megesett tanulságos esetekről, nagy sikert arattak, és valószínűleg beégtek a fiatalok memóriájába, hogy megtanulják „mit NEM csinálunk” egy interjú felvételekor, mint riporterek és/vagy operatőrök (mert, ugyebár az sem mindegy, hogyan fogjuk a mikrofont)… 🙂
Miután mindenki okosodott egy kicsit, jöhetett a gyakorlat, ami megdolgozta a fiatalok alkotókészségét. Csoportokra váltak, megalakultak a szerkesztőségek, majd Kóbi kérésére, megadott szavak felhasználásával kellett egy összefüggő híradós anyagot leforgatniuk record-pause-record módszerrel, mivel nem volt lehetőségük utómunkára és vágásra. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a szavakat Kóbi gondosan válogatta össze (a jegesmedvétől a mulatóson át a nyugdíjasokig), a szerkesztőségek pedig ezek közül húztak maguknak 3-4 szót. (Itt nézheted meg!) Az elkészült anyagokat közösen nézték meg, és együtt nevetett mindenki a kreatívabbnál kreatívabb megoldásokon.

A keddi nap főhadiszállása az IH Rendezvényközpont volt, ahol a fiatalok először a hétfői napzáró feladatként készült kis videókat elemezték ki szakmai szemmel, Baranyi Fannival, majd Gedzo (podcaster, a Szeged, az Embör és a Mozizgatunk podcastok készítője; a Rádió 88 volt munkatársa) tartott nekik előadást és gyorstalpalót a podcastkészítésről. A helyszínen felépített stúdióban mindenki megnézhette a „kütyüket”, és beülhettek a résztvevők „stúdió szituációba” egymással beszélgetni. Gedzótól megtudták azt is, hogy a reggeli rádióműsorok közkedvelt formátuma – amikor három műsorvezető vezet egy adást egy időben – Howard Allan Stern, amerikai rádiós és televíziós műsorvezető, humorista és író által kitalált formátum, ami a mai napig jól működik, hiszen gördülékennyé és szórakoztatóvá teszi a műsormenetet.
Gedzo előadása után következett egy wordcafé blokk, ahol az online ifjúsági újságírásról beszélgethettek a fiatalok a meghívott vendégekkel. Az Alternatíva Egyesület a Médiakommandót mutatta be, míg a Fiatalok a részvételért Egyesület képviseletében Pécsváradról érkezett fiatalokkal a most induló Hírzengő magazinról beszélgethettek. De jelen volt az iDeák szerkesztősége is, akik a szegedi Deák Ferenc Gimnázium suliújságját készítik. Nem utolsó sorban pedig természetesen a 360° ONLINE Ifjúsági Magazin is képviseltette magát az egyik asztalnál.
Délután Lukács Márton (Marci) tartott workshopot az újságírásról. Egy előadással kezdett, amiben beszélt a sajtókiadványok jellegzetességeiről, a sajtóműfajokról és a hírről, ami napjainkban is az egyik legfontosabb műfaj. Egy objektív, rövid, tényszerű összefoglaló egy olyan eseményről, amely sok embert érint, és négy alapvető kérdésre kell felelnie, hogy „kivel vagy mivel”, „hol”, „mikor”, és „mi történt, vagy mi fog történni” – hangzott el ez is Marcitól. A hír szerkezetének és felépítésének megismerése után az elméleti részt persze rögvest gyakorlat is követte. A fiatalok kis csoportokban dolgoztak, és egy előre kitalált város előre megalkotott történéseiről kellett hírt adniuk, úgy, hogy interjút kértek a városka érintett lakóitól, akiket a tábor szervezői, vagyis Bence, Marci, Zsófi és Fanni alakítottak – igen hitelesen. A városka lakói azonban nem mindig voltak közlékenyek, sokat kellett őket kérdezni, így az ifjú „újságíróknak” meg kellett dolgozniuk, hogy a tényszerű információkat tartalmazó cikkek megszülethessenek. Végül az írásos anyagok elkészültek, csapatonként felolvasásra és értékelésre kerültek – így látták a résztvevők is, minden fontos tényt közöltek-e a megfelelő módon és sorrendben.
A játékos feladat után nem maradt más hátra a keddből, mint a napzáró „híradók” leforgatása. A hétfői naptól eltérően, már az aznapi tényeken kellett alapulniuk, a bővített ismeretek felhasználásával és beépítésével. (Itt nézheted meg!)

A 3. nap képeit ide kattintva nézheted meg!

A szerda a vándorlás jegyében telt, ahol három helyszínen várták színes programok a fiatalokat. Délelőtt a REÖK-ben Kertész Lilla, a REÖK sajtóreferense mutatta be kicsit a másik oldaláról a sajtós világot. Mesélt saját munkájáról, illetve arról, mi is az a PR, és hogyan illeszkedik egy szervezet külső kommunikációjába. Bemutatójából megtudhatták a táborozók, hogy minden nagyobb szervezetnek kell, hogy legyen egy jól átgondolt kommunikációs stratégiája, ami bizony rögzíti azokat az alapelveket és szabályokat, amik mentén a szervezet vagy cég a kifelé irányuló kommunikációját a mindennapokban végzi – akár honlapról, social media felületekről, vagy interjúkról van szó. Hiszen ha a szervezet munkatársai közül bárki, bármikor, bármit és bárhogyan közölhetne, az nagy zűrzavarhoz és kellemetlenségekhez is vezetne, ami nem csak a szervezet számára rossz, de a látogatók és nézők számára is hiteltelenné tenné a kapott információkat. A szakmai rész után a fiatalok lehetőséget kaptak arra is, hogy a REÖK aktuális kiállítását megnézhessék, ami sokaknak nagyon tetszett.
Művészettel és kultúrával telve haladt tovább a tábor a következő helyszínre, ami a Szeged Televízió stúdiója volt. A TV-ben Fischer Gábor műszaki vezető vezette be a fiatalokat a TV rejtelmeibe. Bemutatta a híradó stúdióját, a szerkesztőséget és a kis stúdiót is. Beszélt az eszközökről, kamerákról, a zöld háttérről (greenbox) és annak alkalmazásáról. Természetesen arró is mesélt, hogyan épül fel egy híradó, hogyan indul útjára reggel a szerkesztőségi asztaltól egy hír, majd fut végig az egyes fázisokon (forgatás, vágás, szerkesztői jóváhagyás… stb.), mire az elkészült anyag bevágásra kerülhet az esti hírekben. Az izgalmas és interaktív élményeket gazdagította az is, hogy bárki, aki kedvet érzett hozzá, beülhetett a híradós székbe, használhatta a súgógépet felolvasva egy részletet a bemondó szövegéből, állhatott kicsit a kamera előtt (vagy akár mögött), esetleg egy rögtönzött „utcai jelenetben” találhatta magát, mint riporter vagy interjúalany.
A TV-s kitekintő után a csapat a D2 Ifjúsági Központot vette célba, ahol Fanni és Zsófi a Kahoot! program segítségével tesztelte, hogy a srácok mi mindenre emlékeznek az elmúlt napokban tanultakból. A teszt jó eredményekkel zárult, ki-ki leszűrhette a maga tanulságát, hogy mennyire sikerült már magába szívnia a szakkifejezéseket, és alapvető szabályokat, amiket illő tudni egy média iránt érdeklődő kollégának. A délután további részében Vörös B. Zoltán (a D2 munkatársa, és az AYA Egyesület elnöke) bemutatta a D2-t és annak podcast stúdióját. Ezt követően kezdetét vette a délutáni workshop beszélgetéssel, felolvasással, illetve a rádiójátékok világban való kalandozással.
A másik és egyben záró eleme a szerdai napnak a szokásos napi „híradó” elkészítése volt, de most oly módon, hogy egy berendezett stúdióban kellett a forgatási feladatokat ellátnia mindenkinek, saját szerepkörök szerint. (Itt nézheted meg!)

A csütörtök a Belvárosi Mozi legkisebb mozitermében indult, ahol Baranyi Fanni és Sarnyai Zsófia vették kezelésbe az ifjakat, és mutatták be az általuk tanultakat – kezdve a D2-ben szerzett tapasztalatokkal, forgatási élményekkel, majd áttérve a felsőoktatás berkeibe, valamint a munka és a hétköznapok világába. A workshopok szüneteiben pedig kipróbálták a gyerekek a Belvárosi Mozi Filmes Élménytárát a greenbox eszközökkel.
Fanni az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen tanul (Képalkotás BA, Mozgóképkultúra- és média szakirányon), és már jelentős munkatapasztalattal rendelkezik a filmgyártás világából is, így saját élményeiből, illetve tanulmányaiból csemegézve tartott részletes kitekintőt a fiatalok számára a filmek (főleg nagyjátékfilmek) gyártási folyamatáról. Előadásában megannyi – a stáblistán mindeddig csak szavakként keresztül suhanó – filmes szakmát megvilágítva, választ adott olyan kérdésekre, mint hogy, mi a feladata egy filmforgatáson a berendezőnek, sminkesnek, kellékesnek, és mit csinál a mikrofonos, a road, a scriptes, a unit manager, az art director, vagy maga a gyártásvezető. Fanni azzal kapcsolatban is adott némi útmutatást a következő generáció ifjú filmes palántáinak, hogy hol, milyen iskolákban tudnak továbbtanulni, ha érdekli őket a filmrendezés és filmgyártás. A megemlített iskolák között mazsolázva, néhányat ebben a cikkben is említünk, ha netán kedvet érez valaki a továbbtanulásra, tudja, merre érdemes elindulnia:
Egyetemek közül ilyen lehetőséget kínál például a METU, a MOME, és az SZFE, például média design, animáció, képalkotás, film és média szakokkal. Fizetős felnőttképzés közül pedig, megemlítette többek között a Lumiere Filmiskolát, a Budapest Film Academy-t vagy a Werk Akadémiát, ahol operatőr, rendező, vágó, scriptes, vagy sok egyéb filmes szakma választható és tanulható.
Zsófi a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tanul jelenleg filmművészet, fotóművészet, média szakon. Előadásában az amatőr filmesek és diákfilmesek világába kalauzolta el a tábor résztvevőit, valamint az általuk leforgatott filmek forgatókönyv részleteit nézték meg közösen a fiatalokkal, akik egy-egy rövid részt vállalva, összeolvasták a szereplők szövegét, majd utána meg is nézték és átbeszélték a kész filmrészleteket.
Élő kapcsolásban jelen volt a mozivásznon Bodor Balázs (színész, operatőr, rendező) is, aki Zsófi szaktársa volt a Sapientia EMT-n. Zsófi főleg elsőfilmes élményekről, vizsgafilmekről beszélgetett Balázzsal, aki nem olyan régen készítette el diplomamunkáját, illetve túl van első rendezésén is. A fiatalok kérdései mentén a beszélgetésben kitértek az amatőr filmezés szépségeire és nehézségeire, az amatőr és a nagyjátékfilmek különbségeire, valamint a forgatási élményekről és fontosabb tanulságokról is esett néhány szó.
Délután ismét eljött a gyakorlat ideje a D2-ben, ahol két csoportban dolgoztak a résztvevők. Az egyik csapat szinopszist írt Fanni útmutatásával, a megadott egymondatos cselekményből a karakterek jellemzésével. Később mini stábbá alakulva le is kellett azt forgatniuk közös ötletelést követően, maximum 10 snittből. (Itt nézheted meg!) A másik csapattal pedig Zsófi oldott meg közös feladatot. Mindkét csapat nagyon élvezte a délutánt, aminek a végeredményét másnap közösen nézték meg a Partfürdőn.

Pénteken, a tábor utolsó napja köszönt a fiatalokra. A csapat visszatért a Szegedi Partfürdőre, ahol a délelőtt első felében egy kis „kincsvadászattal” kezdtek. A táborban látottakról, hallottakról kellett megtalálniuk elrejtett kérdéseket, majd közösen megválaszolniuk azokat. A mókás keresgélés eredményeképpen elmondható, hogy minden elrejtett kérdés előkerült, csak nem mind ugyanannál a csapatnál. De a csapatok becsületesen küzdöttek, és a felfedező séták nyomán nem üzleteltek a megtalált kérdésekkel egymás között. Ez becsülendő! 😀
A folytatásban megnézték a csütörtöki kisfilmeket, amik „dühös feleségekről, és munkájukban elmerülő írókról” szóltak, Fanni és Zsófi pedig megdicsérték a két alkotó csapatot az ügyes kivitelezésért és remek ötletekért, amiket alkalmaztak a feladatok megoldására.
A délelőtt további részében a tábor értékelése kapott szerepet, ahol megvizsgálták a résztvevők, miben fejlődtek, mit tanultak magukról és a média szakmákról, hogyan érezték magukat az elmúlt egy hétben, ki milyen szerepben szeretett leginkább lenni, kinek mi állt jól, miben volt ügyes, vagy éppen miben érdemes neki tovább fejlődni. Nem távozott senki üres kézzel, hiszen mindezek igazolásául Vörös B. Zoltán, a tábor szakmai vezetőjeként ünnepélyesen mindenkinek átadta a Youthpass tanúsítványát, ami leírja a kompetenciákat és készségeket, amikben a fiatalok fejlődtek a tábor ideje alatt.
A délutánt némi villamosozás, sétálás és biciklizés után a Rádió 88 stúdiójában töltötték a srácok, akiket a rádió ifjú titánja, Bürgés Dávid műsorvezető kalauzolta körbe. A stúdió épületének minden szakmailag fontos zegzugát bejárta velük a tárgyalótól a szerkesztőségeken és stúdió szobákon keresztül a marketinges rezidenciáig bezárólag. Az egyes állomásokon Dávid segítségére voltak kollégái is, így például Bálint K. Gergő (stúdióvezető, műsorvezető), Karakas Balázs (műsorvezető), Nagy Ágnes (műsorvezető, hírszerkesztő) és Fái Bernadett (hírszerkesztő, riporter), valamint Bagdi Zoltán (marketing vezető) is, akik mindannyian készségesen és csillogó szemekkel, aktuális munkájuk kellős közepén meséltek arról, mit csinálnak ők, és hogyan zajlanak a mindennapok a stúdió életében. Dávidnak külön kötődése is van a D2 Ifjúsági Központhoz, hiszen néhány évvel ezelőtt ő is a D2-be járó fiatalok egyike volt, aki a rádiózásról tanult.
A rádióban tett kalandozások után a tábor teljes hetét koronázták meg a résztvevők egy közös fagyizással, ezzel lezárva a 360° REgeneration Médiatábort.

Arról, hogyan érezték magukat a fiatalok, és milyen anyagok készültek el, a későbbiekben még jelentkezünk egy új cikkben. Addig is olvassátok a 360° ONLINE Ifjúsági Magazint, vagy vegyétek fel velünk a kapcsolatot, ha ti is szeretnétek kipróbálni magatokat az online sajtó vagy a média világában. Ha gondoljátok gyertek el a D2-be, ahol a 360° ONLINE szerkesztőségét is megnézhetitek. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük