És lőn világosság!

És lőn világosság!

Sok a szabadidőd? A szobádban ülsz egész nap? Szeretsz barkácsolni? Vagy csak szeretnéd izgalmasabbá, hangulatosabbá tenni a szobádat? Ha a válaszod igen, akkor ez a cikk neked szól! Ha pedig azt szeretnéd, hogy a szobád hangulata alkalmazkodjon a tiédhez, ne pedig fordítva, akkor mindenképp tarts velem!  Miről is van szó? Két szóban összefoglalva a mennyezeti hangulatvilágításról.

A technológia sajátosságai

A hangulatfény alapja, hogy úgy világítjuk meg a plafont, hogy magát a fényforrást elrejtjük. Ez a szemnek rendkívül kedvez, ugyanis csak indirekt fényeket látunk. A fényforrásunk egy színes LED szalag, és ezt leggyakrabban egy speciális díszlécbe vagy alumínium profilba helyezzük, de számos más megoldás is létezik.

Ha jól sejtem, neked is van olyan kütyüd, ami „világítós”. Legyen szó számítógép perifériáról, bluetooth hangszóróról vagy bármi egyéb party kellékről. A LED technológia fejlődésének és olcsó előállításának köszönhetően a gyártók előszeretettel dobják fel termékeiket különféle színekben pompázó megvilágítással. Így születik meg a fürdőszobaipar, az elektronika és a hangulatvilágítások szerelemgyermekeként a mozgásérzékelős wc csésze megvilágítás. Nem is gondolnád, mennyire népszerű ez a zenélő bilit megszégyenítő termék. Na de, ha ekkora LED őrület van, miért pont a szobánk maradjon ki belőle? Ha felkeltettem az érdeklődésed, és kedvet kaptál ehhez az igazán hasznos DIY projekthez, akkor gyere, és adok pár tippet, hogyan is vágj bele.

Kép forrása

Amire szükséged lesz (alapcsomag):

 • egy tekercs LED szalag
 • tápegység
 • vezérlő egység
 • opcionális kiegészítők

Ha ezek mind megvannak, csak a kreativitásod szabhat határt. 😉

Tervezés

Először is az a legfontosabb, hogy kell egy tervet készíteni. Figyelembe kell venni a hely adottságait. Hány sarok van a szobában? Mekkora részen szeretnénk megvilágítani a plafont? Milyen a függönykarnis kialakítása? Ha kitaláltuk, hogy hol lesz felszerelve a hangulatvilágítás, akkor ki kell számoljuk, hogy összesen hány méter szalagra lesz szükségünk. Ebből kiderül, mekkora tápegységet érdemes használni. Vannak előre összeállított szettek, amik azért előnyösek, mert biztosan elég erős tápegység jár hozzá, és a megfelelő vezérlőegységet is tartalmazza. Ezután azt kell kiválasztanunk, hogyan rögzítsük a szalagot. Íme néhány megoldás:

Festhető hungarocell díszléc:

Előnyök:

 • szép
 • illeszkedik a szobád színéhez
 • könnyen szabható

Hátrányok:

 • sok a fényveszteség
 • szükséged lesz akril festhető tömítőre
 • a projekt financiális összesítésénél egy komolyabb tételként fog szerepelni

Alumínium profil:

Előnyök:

 • könnyen beszerezhető
 • sok fényt ad
 • olcsó

Hátrányok:

 • figyelni kell, hogy egyenesen legyen felszerelve
 • nem a legesztétikusabb
 • nehezen szabható

Ha szépen megkötött a ragasztó (ragasztótól függően 12-24 óra), belehelyezhetjük a szalagot a profilba. Ezután már csak a vezérléséről és az energiaellátásáról kell gondoskodni. Vezérlő egységből is van választási lehetőség. A legkézenfekvőbb a távirányítós megoldás, mivel szinte mindegyik LED szalaghoz csomagolnak egyet. Ha te is az az ember vagy, aki sose találja a tévé távirányítót, akkor ez csak meg fogja nehezíteni az életed, ugyanis apró méretéből adódóan bárhol képes elbújni.

Ezen kívül létezik egy jobb megoldás, amivel bővítheted okosotthon palettád. Ma már meglepően olcsón hozzájuthatunk egy wifivel működő LED szalag vezérlőhöz. A hozzájuk járó ingyenes alkalmazásban kedvünk szerint testre lehet szabni bármely paraméterét. Fényerő, szín választás, időzíthető (pl.: 22:00-kor kapcsoljon ki), de még akár a telefonodon szóló zene ritmusát is képes lekövetni. Természetesen működik a legtöbb asszisztenssel (alexa, googlehome, siri, bixby…).

A technológia adott, olcsón elérhető, és minimális barkács érzékkel csodákat lehet tenni. Fel lehet használni ágy, polc, kanapé megvilágítására is. De csináltunk már belőle világító, gravírozott plexit is. Csak biztatni tudlak, hogy vágj bele, mert már egy kevés, jól elhelyezett LED is csodás hangulatot tud teremteni.

[vasgergő]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük