Traviata a Dóm téren

Traviata a Dóm téren

Az opera szerves részét képezi a Szegedi Szabadtéri Játékok repertoárjának. Verdi klasszikusa pedig gyakran játszott mű. Biztosan maradandó élményt nyújt majd a Dóm téri színpadon megszülető előadás. A Traviata tulajkdonképpen egy személy, Violetta története. Az ő életének viszontagságait követhetjük a darabban.

A három főszerep mellett a mellékszereplők is komoly énektudást igényelnek tudtuk meg a Szegedi Nemzeti Színházban tartott, első próbán. A hatalmas színpadon látványos díszletek között zajlanak majd az események. Juronics Tamás kérdésre válaszolva elmondta, hogy a darab bármely korban aktuális, és akár beavató előadásnak is kiváló. Tehát aki először néz operát, érdemes ezzel kezdenie. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a főbb szerepekben Kolonics Klárát, Vajda Júliát, Horák Renátát, László Boldizsárt, és Cseh Antalt láthatjuk.

A darabot először Velencében a La Fenice operaházban mutatták be 1853-ban. A szöveget, melyet Francesco Maria Piave írt, ifj. Alexandre Dumas kaméliás hölgy című regénye ihlette. Tulajdonképpen a könyvet dolgozta át színpadi művé. Az opera azonban a zenétől válik operává. Ehhez pedig Giuseppe Verdi remekül értett. Háromfelvonásos operája először mégsem aratott nagy sikert. Később azonban az egyik legtöbbször bemutatott mű lett. Sokféleképpen előadták már, Verdi korába helyezve, vagy egészen régi történelmi korokba illesztve, azonban legnagyobb hatást moindig akkor érte el a közönségnél és a kritikusoknál, amikor a néző a saját korának környezetében szembesül a történet tanulságaival. Hasonlóképpen lesz ez Szegeden is. A Dóm téren Július 29-én és 30-án tekinthető meg az előadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük