Ismét színpadon az Elisabeth a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Ismét színpadon az Elisabeth a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Az Elisabeth musical ismét látható volt a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. A  Kecskeméti Katona József Színház vendégelőadását a közönség tapsviharral fogadta. Kecskeméten az elmúlt két évadban már játszották a darabot, amely miatt gondolhatunk arra, hogy nem volt vele sok tennivaló, viszont a kőszínház és a szabadtéri színpada sok dologban eltér : méret, nézőtér, hangosítás, zenekar pozíciója.

Az Elisabeth cselekménye

A musical főszereplője Elisabeth, azaz Sissi, akinek történetét egy érdekes, meseszerű megvilágításban ismerheti meg a közönség. A cselekmény rögtön a Másvilágon kezdődik Sissi halála után 100 évvel, ahol a magyar királyné gyilkosát – Luigi Luchenit – vonják kérdőre. A férfi válik ezután a színdarab mindentudó mesélőjévé, átkötve a különböző jeleneteket. Ha ez eddig nem lenne eléggé mesés, a színdarab egyik kulcsfontosságú szereplője a Halál, akinek több arcát megismerhetjük.

Az előadás sikerének titka

A történethez rengeteget hozzáadott a díszlet. A kék, törött keretek, a forgószínpadon található erkély és az időnként megjelenő festmények harmóniában álltak egymással, ezzel egy misztikus légkört teremtve a közönség számára. A Halál megjelenésekor mindig ugyanazt a zöldes-lilás megvilágítást használták, így már előre lehetett tudni, ha meg fog jelenni a szereplő. A szemfüles nézőknek más apróság is feltűnhetett: a Halál egy karórát viselt, ami világított, viszont elsötétült, ha elhunyt egy-egy szereplő. A jelmezek rendkívül látványosra sikeredtek. Sissit különböző ruhakölteményekben jelenítették meg. A legérdekesebb Zsófia főhercegnő kinézete volt, mivel egy tényleges jégkirálynőnek öltöztették fel.

Bár sok helyen súrolja a darab a mese határait, ettől függetlenül nem gyerekeknek szánták. Olyan témák jelennek meg a műben, amelyeket a felnőtteknek önmagukban kell feldolgozni. Ilyenek például egy gyermek halála, a szülői elnyomás, túlságosan elfoglalt édesanya és a felelősség terhe.

Polyák Lillával és Koltai-Nagy Balázzsal készült interjúnkat már megnézhetitek Youtube csatornánkon, vagy meghallgathatjátok Spotify-on is.

Takács Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük