Húsvét a világban

Húsvét a világban

Hamarosan itt a húsvét. Emiatt úgy gondoltuk, hogy a szokásos ismeretterjesztés helyett (például, hogy a húsvét egy mozgóünnep, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, vagy, hogy ez a legnagyobb keresztény ünnep) inkább érdekességeket hozunk el nektek. Szóval itt is van néhány érdekesség a húsvétról, amit általában nem említenek az ünnep kapcsán. .

  1. A valaha volt legnagyobb csokitojást Olaszországban készítették. A remekmű 10,39 méter magas volt 7200 kg volt, tehát magasabb, mint egy zsiráf, és nehezebb, mint egy elefánt.
  2. Az első csokitojást az Egyesült Királyságban készítették 1873-ban.
  3. Több, mint 90 millió húsvéti csokinyuszit gyártanak a világon évente.
  4. Angliában a profi táncosok húsvét vasárnap előadják a „Morris Dance”-et. Fehér nadrágban, díszes kalapban táncolnak, piros és zöld szalagok és csengők díszítik a ruhájukat, így próbálják elűzni telet.
  • Franciaországban, Haux városában húsvét hétfőn a város főterén egy hatalmas omlettet készítenek, ami körülbelül 4500 tojásból készül és mintegy 1000 ember lakik jól vele.
  • Ausztráliában a húsvéti nyuszi vitatott téma a helyiek körében, mivel sok kárt okozott a növényekben. 1991-ben kampányt szerveztek, és azóta a nyuszi helyett a jelkép a húsvéti Bibly lett, ami egy veszélyeztetett őshonos erszényes az országban.
  • Hollandiában húsvét vasárnap különleges lakoma veszi kezdetét: bárányt, főtt, buggyantott vagy tükörtojást, paasstol-t (egyfajta kenyér mazsolával, dióval és marcipánnal töltve), füstölt halat és édességeket vagy csokinyuszit, csokitojást esznek a hagyományt követők.
  • Norvégiában a krimi- és detektívregények olvasása kedvelt húsvéti időtöltés, ilyenkor jelennek meg a legújabb könyvek is. A hagyománykutató professzorok szerint ez a fajta hagyomány Krisztus halálának erőszakos eredetére vezethető vissza.
  • Egyes források szerint Németország tekinthető a húsvéti tradíciók (húsvéti nyuszi, húsvéti fa) bölcsőjének. Állítólag a Pennsylvaniába bevándorolt németek vitték ezt a hagyományt Amerikába.
  • A tojásadás hagyománya az egyiptomiakra, görögökre, perzsákra, gallokra és rómaiakra vezethető vissza, akik számára a tojás az élet szimbóluma volt.

10+1. Valahogy így jöhetett létre a húsvéti nyúl:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük