Egy este a Budapest Bárral

Egy este a Budapest Bárral

Részt vettem a Budapest Bár szegedi koncertjén, amit 2023. december 28-án tartottak meg az IH Rendezvényközpontban. Már régóta hallgatom a zenekar dalait, de eddig még nem hallottam őket élőben zenélni.

A Budapest Bárnak különleges stílusa van: régi slágereket, táncdalokat kevernek a hagyományos cigányzenével. Így a feldolgozásaikkal különleges bárzenét, kávéházi zenét alkotnak. Többnyire ismert dalokat hangszerelnek újra, de van néhány saját számuk is. Én kedvelem a népzenét és a retrót, szerintem emiatt ragadott magával ez a stílus.

A zenekar 5 tagból áll: Ürmös Sándor (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika és zongora), Farkas Richárd (nagybőgő), Kisvári Bence (dob), és a zenekarvezető, Farkas Róbert (hegedű és gitár). Az együttes egyik sajátossága, hogy ismert, mai előadókkal koncertezik. Szegeden Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi Bora, Behumi Dóri, Ferenczi György, Keleti András és Szűcs Krisztián lépett velük színpadra.

A koncert az első perctől kezdve magával ragadott. Behumi Dóri kezdett a Haccáré, hacacáré című dallal. Utána következett Stux, egyik kedvenc slágerem Keleti Andrástól. Ez az 1920-as, 1930-as évek Párizsát, az úriemberek, a bankárok világát juttatta eszembe.

Ezután jöttek sorban a dalok a legújabb lemezekről: Németh Jucitól a Fülemüle, melynél az énekesnő fuvolázott is, Ferenczi György pedig egy LGT feldolgozást, a Bokszot énekelte el zseniálisan. Így a hangulat szépen lassan emelkedett, ami egy szilveszteri koncertnél elég fontos. Az óévbúcsúztató italokhoz is kaptunk némi zenei intelmet Rutkai Bori által.

A műsor fénypontja számomra Németh Juci és Szűcs Krisztián duettje, a Something Stupid volt. Nagyon érzelmesen, két szerelmesként adták elő ezt a számot. A dallam lüktetése hamar a fejembe kúszott, így dallamtapadást okozott nekem még másnap is.

A koncert vége felé úgy éreztem, mintha csak most kezdtek volna el igazából zenélni. A zenészek közül ki kell emelnem a cimbalmost, aki akkora szólókat játszott, olyan gyorsan ütötte a húrokat, hogy elállt tőle a lélegzetem. A legfiatalabb énekes, Ferenczi Bora is lenyűgözött a hangjával. Sajnos közel két óra után elérkezett a búcsú ideje. A Budapest Bár minden fellépését a Húszezer éjszakás kaland című saját szerzeményével zárja. A közönség azonban nem érte be ennyivel, így a ráadás sem maradt el, többek között a legkedvesebb számom, a Szilvafácska. Ez a dal a Bubamara magyar változata, előadója és szövegírója Lovasi András, most mégis Keleti András ültette el ezt a bizonyos szilvafát. A közönség ekkor már önfeledten állva tapsolt erre a zenére, melyre sokszor én is szívesen táncra perdülnék.

Többségében az idősebb korosztály ült a nézőtéren, ennek ellenére véleményem szerint a Budapest bár nem csak egy régies zenekar, hanem olyan, akik a régi slágereket leporolják, átdolgozzák. Én nagyon jól szórakoztam ezen az estén. Ajánlom nektek, hogy hallgassátok meg egy-két számukat és fedezzétek fel az általuk nyújtott sokszínű zenei palettát.

A borítókép forrása: welovebudapest.com.

Benkő Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük