15. Szegedi Képregényfesztivál

15. Szegedi Képregényfesztivál

November 18-án rendezték meg a 15. Szegedi Képregényfesztivált a Somogyi-könyvtárban. A fesztivál idei fő témája a történelmi témájú képregények volt. Az érdeklődők különböző előadásokat hallgathattak, személyesen vásárolhattak képregényeket a szegedi rajzolóktól, sőt a bátrabbak ceruzát ragadva belekóstolhattak a művek elkészítésébe is. Az eseményen stábunk is részt vett.

Képregényrajongók serege töltötte meg november 18-án szombaton délelőtt a Somogyi-könyvtár előterét. Az asztalok mögött az illusztrátorok és a készítők lelkesen dedikálták a különböző képregényeket. Rengeteg különféle füzetet, míves könyvet lehetett kapni: volt sci-fi, fantasy és más kedvelt műfajok. Idén is jelen voltak kedvelt művek, mint a Kalyber Joe, X-Embörök, Kockás stb. Legnagyobb meglepetésemre még Arany János híres elbeszélő költeményéből, a Toldiból is készült képregény.

Az intézmény első emeletén félóránként váltották egymást az előadók. Ottjártunkkor éppen Dunai Tamás mesélt arról, hogy hogyan, milyen módszerekkel lehet hiteles egy történelmi képregény. Később szó esett a magyar képregénykészítés első 150 évéről, Szendrei Tibor grafikusművész új, fantasy és sci-fi illusztrációt tartalmazó életműkötetét is bemutatták a nyilvánosságnak sok más előadás mellett.

A legkisebbekre is gondoltak a szervezők, a Gyermekkönyvtárban a Móra Könyvkiadó jóvoltából Asterix és Obelix várta őket furfangos feladatokkal. Pilcz Roland grafikusnak idén októberben jelent meg „Szegedebb lesz, mint nem…” című képregénye, melynek két képkockájából óriásszínező készült. A földszinten óriástársassal is játszhattak a gyerekek. A 3. emeleten egy workshop keretében együtt rajzolhatott az alkotók és az olvasók hagyományos, vagy számítógépes technikával. Óránként más-más rajzoló mutatta meg a karakteralkotás rejtelmeit az érdeklődőknek.

Én eddig nem rajongtam a képregényekért, de a fesztivál után már néhány példány beszerzésén elgondolkodtam. Jövőre már lehet, hogy listával készülök a börzére. Hamarosan további érdekességeket, és egy-két alkotóval készített interjút is hozunk nektek. Addig is, nézzétek meg rövid összefoglalónkat, amiben Andóczi Balogh Évát, a könyvtár PR-munkatársát is kérdeztük a kínált programokról. A felvételeket Tábith Boldizsár készítette:

Benkő Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük