Érettségi, avagy a farkasbőrbe bújt bárány

Érettségi, avagy a farkasbőrbe bújt bárány

Takács Anna vagyok, és idén érettségiztem a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum egyik diákjaként. Minden egyes vizsgám előtt egy kész érzelmi hullámvasúton mentem végig, az izgatottságtól, a félelmen át addig a pontig, amikor már csak túl akartam lenni rajta. Négy éven át hallgattam a tanáraimat, ahogy próbáltak minket felkészíteni az érettségire, ezért én eléggé féltem tőle. Viszont nem is volt olyan ijesztő, mint amilyennek beállították. Úgyhogy ha még előtted áll az érettségi, most beavatlak néhány titokba, hogy ne a vizsgán érjen a sok meglepetés.

Az alapok

Négy kötelező tantárgyból kell érettségit tenni: matek, magyar, történelem, és egy tanult idegen nyelv. Emellé kell egy ötödik választott tantárgy, de ha esetleg az egyetemi felvételi követelmények miatt kettő választott tárgyad is lesz, akkor lehet hat tantárgyból vizsgázni. Mindenkinek a saját teherbírása alapján kell választani a szintek közül, ajánlott csak abból emeltet tenni, ami pontot jelent.
Én személy szerint 3 tantárgyból tettem vizsgát: magyar, biológia és angol. A történelem és a matek pedig maradt középszinten. Hogy miért? Érdemes nézni a Felvi-n, hogy melyik szaknál milyen érettségi jelent pontot. Számomra a magyar és a biológia hozta meg a plusz pontokat, míg az emelt angollal megszereztem a B2-es nyelvvizsgát is. Itt megtalálod az új követelményrendszert, és a mintafeladatokat!

A jó írásbelik titka

A rendszeres tanulást semmi sem tudja felülmúlni, de van néhány módszer, ami számomra nagyon sokat segített. Talán az egyik legnagyobb mumus a diákok számára a matematika érettségi, de nem kell tőle megijedni. Nekem két dolog vált be: a tematikus ismétlés (a halmazoktól kezdve a térgeometriáig) és a korábbi évek érettségi feladatsorainak megoldása, kijavítása. Bár egyik feladatsorom sem lett 80%-nál több, mégis, végül sokkal több pontosra írtam a tényleges írásbelimet.
Legális puskának nevezhetném az atlaszt és a négyjegyű függvénytáblázatot. Természetesen a lexikális tudással nem érnek fel, viszont nagyon sokban megkönnyíthetik egy vizsgázó dolgát, ha ismeri ezeket az eszközöket, és tudja is használni. Meg lehet jelölni az oldalakat cetlikkel, hogy mi található ott, hogy gyorsabban meglegyen a keresett információ.

Szóbelik, avagy az izgalom és unalom szerelemgyermeke

Mindig azt mondják, hogy csak fél órád van felkészülni, és nem lesz elég időd a feleletnél sem. Nos, ez a valóságban nem igazán így van. A tanárok legfeljebb 20 percig feleltethetnek, amit persze be is tartanak, hogy tudjanak pontot adni.
Minden vizsgára legalább fél órával hamarabb érdemes odaérni, még akkor is, ha csúszás van. Az első felelőnek tényleg csak fél órája van felkészülni, de az is elég szokott lenni. Minden más esetben valószínűleg legalább háromnegyed óra a rendelkezésetekre áll. Példának okáért emelt magyar szóbelin, mivel négyen voltunk bent a teremben, három feleletet végig kellett hallgatnom a sajátom előtt. Háromszor húsz perc és a két felelő között eltelt idő, akárhogy is nézem az több, mint egy óra volt!
Szerintem a szóbeli összességében kevésbé ijesztő, mint az írásbeli. A tanárok nagy része azon van, hogy segítsen és minél több pontot adjon. Fontos a tételek kidolgozása és megtanulása a vizsgák előtt, de ha valami nehezebben megy, akkor az legyen a kiindulási alap, hogy hozzá tudj szólni a témához. Ez fontos. Hiszen, ha legalább elindulsz a feleletben, magabiztosan, amennyire csak ez lehetséges, akkor már van mihez kapcsolódjon a tanár, és sokkal inkább tud és fog is segíteni, hiszen értékelik, hogy próbálod a benned lévő tudást kiadni.

Nem gyakori, de megtörténhet

Akárki elveszítheti az atlaszát vagy éppen a négyjegyű függvénytáblázatát, ezért érdemes megnézni még az érettségik előtt két nappal, hogy megvan-e minden segédeszköz. Ha nincs, aggodalomra semmi ok: mindig van valakinek otthon egy tartalékban, de a könyvtárban is szokott lenni több példány.
Idegen nyelvű érettségiknél jól szokott jönni a szótár, viszont oda kell figyelned, hogy NE használd azt, egészen az utolsó részig, mert egyedül a levélírásnál lehet használni. Ezért érdemes a lehető legtávolabb tenni magadtól a szótárad. Az én angol írásbelimen tőlünk megkérdezték, hogy kinek kell esetleg szótár, de mindig van olyan, aki több szótárt is hoz magával. Volt egy olyan eset is, hogy valaki hozott magával több szótárt is, de az egyiket elvették tőle, mert az “nem használható”.
A hallás utáni feladatok szoktak problémát okozni. Mit kell tenni ha nem jó a magnó/hangszóró/laptop? Lehet, hogy hátul ülsz és nem hallod, de mindenkinek joga van érthetően meghallgatni egyszer a felvételt. Azonnal jelezni kell a felügyelő tanárnak, mivel utólag már nem fogadják el a reklamációt.
Hajlamos vagy pánikrohamot kapni? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Egy kedves ismerősöm az angol szóbeli elején teljesen bepánikolt. Főleg az idegen nyelveknél jellemző, hogy bár fontos a szókincs, de annál is sokkal fontosabb, hogy beszélj és lehetőleg folyamatosan, összefüggően, hiszen egy szóbelin vagy, ráadásul idegen nyelvből. Tehát ha nehezen is megy, ha próbálkozol, akkor nem vész kárba a tanulás és kapsz a feleletedre pontokat.

Én így csináltam – avagy tippek, trükkök, praktikák

  • Fontos, hogy minél hamarabb kezdj el rendszeresen tanulni. Jövőre érettségizel, és úgy érzed, hogy túl késő? Nem, ehhez nincs késő! Tanulni mindig lehet, és a napi 1 óra időráfordítással is már 365 órányi tanulással vagy okosabb, mint ha “feladod” és a szerencsére, meg mások (pl.: tanárok) jóindulatára bízod magad. Meg aztán, annak sokkal könnyebb súgni, aki legalább annyit tanul, hogy átlátja és nagyjából érti az anyagot, még ha egy-egy évszám, fogalom, esemény nem is ugrik be neki.
  • Az írásbelire is igaz nem csak a szóbelire, és az idegen nyelvre is: ha konkrétan nem tudsz valamit, vagy nem emlékszel rá, de nagyjából átlátod és érted az összefüggéseket, akkor írd körül a mondandód. A tanár pedig vissza fog kérdezni, amivel jó eséllyel megadja neked a választ, vagy a kapaszkodót a folytatáshoz, és akkor már csak bólogatnod kell, hogy “igen, persze, én is erre gondoltam”.
  • Biztos sokaknak van kis szerencsehozó talizmánja, vagy akár egy olyan plüsse, ami mindig megnyugtatja. Megengedett elvinni ezeket magaddal a vizsgáidra, én is így tettem. Mindig nálam volt egy ásványból készült elefánt, Ormi, és a plüss rókám, akit Hinatának neveztem el. Igazából Hinata nagyon sokat segített, mert amint elkezdtem izgulni, vagy akár pánikolni egy feladat felett, akkor csak megsimogattam (mint egy kiscicát) és le tudtam nyugodni.
  • Mindenkinek más módszerei vannak, nekem a zenehallgatás vált be. Tanulás közben két opció közül szoktam választani: a) klasszikus zenét hallgatok, hogy a zeneszöveg ne terelje el a figyelmem; b) a Spotify playlistem hallgatom, aminek külön története van. A biológia írásbeli után az első szám, amit meghallgattam, az I’m still standing volt Elton John-tól, mert alig akartam elhinni, hogy végre túlestem rajta. Utána még mindig annyira motivált ez a zene, hogy három napon át csak ez ment, amíg a szóbelire készültem. 
  • Ha nem megy a tanulás, akkor tedd félre egy kis időre és pihenj. Nem órákra gondolok, sokszor már egy negyed óra szünet is bőven elég, hogy lendületet vegyél. A szervezetnek (az agyadnak is) ugyanúgy szüksége van a megfelelő pihenésre, vagyis ne terheld túl magad az érettségi miatt!
  • És ami a legfontosabb, higgy magadban, hogy képes vagy megugrani ezt az akadályt is! Biztos vagyok benne, hogy neked is jól fognak sikerülni a vizsgák. Ahogy a nagymamám mondaná: “Az érettségibe még nem halt bele senki.”

Takács Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük