U17 nemzetközi Daikin-kupa Szegeden

U17 nemzetközi Daikin-kupa Szegeden

Orrvérzés, piros lapok, vihar és döntetlen játék – a hétvége eseményei közül pár a nemzetközi vízilabda tornán. Július 21-től július 23-ig megrendezték a nemzetközi Daikin-kupát Szegeden, a Városi Sportuszodában. Nyolc csapat érkezett Szegedre, amelyek két csoportra osztva mérettették meg magunkat a hétvége során. A magyar U17-es válogatott ügyesen végig játszotta a hétvégét. Vasárnap volt a döntő Szerbia ellen, amelyet megnyert 11-9-re.

Rengeteg szurkoló ment ki drukkolni a magyaroknak. Szülők, testvérek, U15-ös válogatott játékosai, és külön kiemelném a nagyon lelkes kisfiút, aki nagyon ügyesen odatette magát a szurkoláshoz. Gyönyörű zászlót színezett a magyar fiúknak szurkolásképpen.

Pénteken Olaszországgal kezdték a kupát a magyarok. Agresszíven próbált védekezni az olasz csapat a magyarok ellen, de a negyed végére már 0-5 volt az állás. A második negyed 4. percében lőtték be az olaszok az első góljukat. Majd következett a második gól is. A félidőre már 4-8 volt az állás. Ha nem a magyarokról lenne szó, akkor az olaszoknak lett volna esélyük nyerni, de a magyar U17 válogatott tavaly megnyerte a világbajnokságot és azelőtt az EB-t is. Visszatérve a meccshez, a harmadik negyed végére 6-11 volt az állás. A meccs végéig a magyar kapusunk, Borbély Sándor nem engedett be olasz labdát, és 13-6-ra nyertek a magyarok. Korényi Balázs, a magyar válogatott edzőjének elmondása szerint 9 játékos dobott gólt ezen a meccsen, tehát nagyon büszke rájuk.

Képet készítette: Tábith Boldizsár

Aznap este a horvátok ellen játszottak a fiúk. A meccset kezdő beúszásnál a horvátok szerezték meg a labdát, viszont az első gól a magyaroké volt. Rá hamarosan egy szabaddobással egyenlített a horvát csapat. Amikor a meccsen ültünk, akkor egyszer csak megláttunk egy hatalmas villámlást, és jött egy dörgés is. Pár perc múlva a bírók úgy ítélték, hogy lefújják a meccset, és átteszik a következő napra. Szombat reggel Tóth András, 3-mas számú játékos kitűnő blokkokkal kezdte a meccs folytatását. A meccs állása kezdett kevésbé szoros lenni, miután a csapatkapitány 2 gólt is bedobott, így 6-3 lett az állás a félidőnél. Tóth Martin Zétény szép gólokat dobott a második félidőben, és elhúzott a magyar csapat 10-5-re. Az utolsó negyedben taktikát váltott a horvát csapat, és felhúzták az eredményt 8-10-re, de a magyarok összeszedték magukat, és nagyon védték a kaput. Támadásuk jól sikerült, és még 2 gól is összejött. Az utolsó 2 percben sikerült úgy dobni egy gólt, hogy az ellenfél tenyeréről pattant be a kapuba. Az utolsó percekben csak oda-vissza dobtak a gólokat. A meccs 13-11-el zárult a magyar csapat javára.

Szombat este is medencébe ugrott a magyar csapat Németország ellen. Ez a játék kicsit nehezebben indult, legalábbis a nézőtérről látva. A beúszásnál magyaroké lett a labda, amit a németek megszereztek, és gólt lőttek. Majd bedobták a második gólt is. A német kapus is nagyon hősiesen védte a kapuját, és majdnem esélytelennek tűnt a gólszerzés. De a fiúk belehúztak, és a negyed utolsó percében 3-2 volt az állás a magyaroknak, viszont utolsó pillanatban a németek egyenlítettek. A második 8 perces blokkban fej-fej mellett haladtak a csapatok. A következő szünetben, azaz a félidőben szintén egyenlő volt az állás, 6-6. A harmadik negyedben a bíró folyamatos kontrázását fújt. Egymás támadóideje telt le, mert nem engedték könnyen a kapura lövést. Volt, amikor sikerült bedobni. Majd volt olyan is, amikor csak bevitte a hullám a labdát. A harmadik negyed végére majdnem megint egyenlő volt az állás, de parádés akcióval Tóth Martin Zétény gólt dobott, és 9-8-cal zárták a negyedet. A magyar fiúk szülei már nagyon aggódtak a nézőtéren, hogy mi lesz, és mindenki nagyon szurkolt. Az utolsó negyed Zemán Márton góljával kezdődött, majd a csapat kapitánya, Balogh Botond még egy gólt dobott. A kapusunk ekkorra már nagyon a fejébe vette, hogy nem engedi be a labdát, és a meccs végéig csak 2 gólt szerzett a német csapat, abból egyet háttal dobott be az egyik játékos – azt senki nem értette, hogyan. De magabiztos 10-15-el nyert a magyar fiú válogatott.

Aznap a fiúk játszottak még egy meccset, mert a 2 még nem volt elég. A montenegrói fiúk dobták be az első gólt, de azért a magyar fiúk is dobtak be utánuk. A védekezésük a fiúknak harcias volt. Mondhatni, gyönyörűen védekeztek. A negyed végére 4-2-re álltak. A második negyed első támadását a magyarok kezdték, majd a negyed első gólját szintén ők szerezték – köszönhetően Tóth András, pécsi játékosnak. Akit még szintén ki lehet emelni, az a magyarok 1-es számú kapusa, Maser Márk, aki kitűnően védte a kaput. A játék során az ellenfél gólt dobott magyar emberhátrány miatt, így felhúzták az állást 6-3-ról 6-4-re. Majd harcias montenegrói védekezés közben valahogy üres lett a kapu Balogh Botond felől, és bedobta. A harmadik negyed első felében gólgyártó széria volt. Ekkor kezdtek látványosan fáradni a sportolók. Mondjuk egyáltalán nem csodálkozom két és fél meccs után. A negyed utolsó másodperceiben még egy gólt lőtt Cseh Maxim, így 12-8-cal zárták a meccs harmadik negyedét. A meccs utolsó blokkjában Cseh Maxim kezdte a gólszerzést. Itt már félig elsüllyedve lőtték a labdákat. Tóth András szerezte meg a csapat tizenhatodik gólját, míg az ellenfél csak 9 pontnál tartott. De csodák csodájára még két gyors, gördülékeny gólt dobtak a montenegrói fiúk, majd Doroszlai Zalán dobott egy utolsó előtti gólt a meglévő 2 percben. A meccs utolsó gólját Simon Sebestyén szerezte meg, így 18-11-el zárták a fiúk a meccset. Ha belegondolunk, hogy majdnem három meccset játszottak le aznap a fiúk, kész csoda az a 18 gól – elképesztően játszottak.

Képet készítette: Tábith Boldizsár

Vasárnap délután a torna utolsó meccsét készülnek játszani a magyarok. Feszült volt a hangulat a nézőtéren. A meccs szerb góllal indult, majd következett a három szabaddobásos szorozat, amelyek mind bementek. Az eredmény 3-2volt a negyed végére. Mivel ez a 2 csapat volt a torna legjobbja, szoros meccset készültek játszani. A meccs során 1-1 gól előny volt a 2 csapat között. A 2. negyed elkezdődött, és a szerb támadás során a magyar csapatból a 3-as számú játékos kiemelkedett a vízből, megszerezte a labdát, és isteni akcióval bedobta, és így kettővel nőtt a gólelőny. A félidő előtt már 3 gól előnyünk volt, de az utolsó percben már csak kettő. A félidő után a szerbek taktikát váltottak, és 2 gólt lőttek, így egyenlő lett az eredmény. Egyre durvább és izgalmasabb lett a játék, mivel már csak másfél negyed választotta el az egyik csapatot a kupától. A szerbek időkérés után gólt is dobtak, majd a magyarok is, utána pedig ismét egy szerb gól született. Ebben a negyedben piros lapot is kapott a szerb edző a medence szélén való járkálás miatt. Lugosi Csongor egyenlítő gólt lőtt, de a szerbek utolsó pillanatban még egy gólt dobtak, így 8-9-el zárták  a negyedet. A végső negyedben gyönyörű védéseket láttunk Balla Ferenctől, majd egy nagyszerű gól Haverkampf Bencétől, és ezzel egyenlítettek a fiúk 9-9-re. Emberelőnnyel megszerezték a magyarok a tizedik gólt, majd az utolsó percekben Balogh Botond kitűnő dobásával megszerezték a tizenegyediket, és ezzel megnyerték az U17 Daikin nemzetközi kupát a magyar fiúk.

Képet készítette: ifj. Süli Róbert

Az egész kupán egy meccs közben láttam sérülést, ami egy vérző orr volt. A játékos már a következő negyedben játszott. Egy döntetlen meccs volt a hétvége során Németország és Hollandia között, ahol dobó versennyel dőlt el az eredmény. Érdemes követni a fiúk előmenetelét, mert ki tudja, kit lehet majd látni a felnőtt válogatottban. Augusztus 8-14. között játszanak az Európa Bajnokságon. Az edző elmondása szerint ez a Kupa gyakorlás volt az EB-re.

Sándor Kamilla Olimpia

(A borítóképet ifj. Süli Róbert készítette)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük