Nerdcore – alműfaj, ami túlnőtte magát?

Nerdcore – alműfaj, ami túlnőtte magát?

A nerdcore szélesebb körben ismeretlen. Mégis úgy gondolom, hogy a fontosabb zenei műfajok közé tartozik. De miért? Kezdjük inkább az alapokkal. Előre szólok, bizonyára sok sztereotípia fog átfutni az agyadon a műfaj kapcsán, de ha adsz neki egy esélyt, igérem, el fognak tűnni.

Mi is az a nerdcore? Erre elég egyszerű a válasz ha nevében észrevesszük a nerd szót, aminek a jelentése stréber. A számokra jellemző, hogy egy adott képregény, videojáték, sorozat, film, de leggyakrabban anime karakter szemszögéből ad elő az énekes. A nerdcore a hip-hop alműfajaként van számontartva. A műfaj „lestréberezése” nem tűnhetett kedvesnek.

De ahogy mondtam, most jönnek a sztereotípiák amikre gondolsz, velem is így volt, beletelt pár hétbe mire nem rájuk, hanem magára a zenére tudtam koncentrálni. Mostanában már ez a legtöbbet hallgatott műfajom. Erre bizonyíték a laza 6 órás nerdcore lejátszási listám, ami Weeb moodboard névre hallgat. Ezt a listát a véleményem szerinti legjobb előadókból raktam össze – vakon is 10-15-öt megtudnék nevezni, de biztos kihagynék valakit. A legtöbbször edzéshez vagy fáradtság megelőzésére használom, így a listám legnagyobb része energiával teli. A másik része külön bekezdést érdemel, mert nem lehet pár mondatban leírni.

A véleményem szerint miért önálló? Röviden azért, mert változatos. Kicsit hosszabban, pedig azért, mert ennek is külön ágai vannak, mint a popnak vagy a hip-hopnak. Ha már a hip-hopnál tartunk, én azt is ketté szedném a romantikusabb, „szerelmesebb” számokra, és a rap szokásos formájára. Van a nerdcore-nak egy folyamatosan erősödő rock oldala is a rap mellett. Ebből következik, hogy már nem csak egy stílust foglal magába, kinövi magát önálló műfajjá. De jöjjenek akkor a példák is a három főbb ágból.

Az egyszerű rappel kezdem. A számomra a top 2 képviselője ennek az irányzatnak, nem más mint Daddyphatsnaps. Ő eszméletlenül egyedi abból a szempontból, hogy minden száma más, és ezen kívül általában a teljes zenei folyamatot egyedül csinálja, az alap készítéstől a rappelésig. A leginkább páratlan és elfelejthetetlen rapje a Split, amiben Moon Knight szerepébe helyezi magát. Bővebb elemzésére itt most nem térek ki, esetleg majd egy másik cikkben, szintúgy a további javaslataimmal.

A romantikus rap ág nem más, mint a nerdcore R&B-je. Erről irányzatról szinte csak Ham Sandwich jut eszembe. Ő ennek az alműfajnak a királya. Feature-jei azaz részvételei közül Breeton Boi ISEKAI QUARTET című számát említeném meg, amiben ő a második percnél jön be. Miért nem saját számát emeltem ki? Azért, mert biztos vagyok benne, hogy gyorsan kiégne a viccreléd. De, azért itt van kettő, ha mégis úgy gondolod, hogy végig hallgatnád: ADDICTED TO MONSTER GIRLS és ADDICTED 2 MONSTER GIRLS.

A rock oldal képviselője pedig Fabvl néven ismert. Őt tökéletes átmenetnek tartom rap és rock között. Egy olyan ifjúról beszélünk, akinek van egy NAGYON erőteljes hangja, és ami még jobb, használni is tudja. Általában az ő hangja egy külön hangszer. De ebből következik, hogy azért van amikor a rock felülkerekedik és egy-két ordítás becsúszik. Rajta keresztül jöttem rá, hogy szeretem a rockot is. Előtte valamiért nem nagyon értékeltem a műfajt, de hál’ isten az első karantén idején megismerhettem.

Arra viszont figyeljetek, ha néztek egy animét, akkor addig ne hallgass a sorozattal kapcsolatos számokat véletlenül sem a potenciális spoilerek miatt. Szerencsére youtube-on zárójelbe szokták tenni a forrást, legyen az anime, videojáték vagy képregény, ez a három a leggyakoribb. Amúgy még arra is használható, hogy meghozza az ember kedvét a forrás tartalmához, legyen az bármelyik ezek közül.

Langane Ében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük