Hello Mate – ArrDee új dala

Hello Mate – ArrDee új dala

A 19 éves Grime csodagyereknek ArrDee-nak Brightonból megjelent legújabb dala, de vajon ki is ő a sok közül? Van egy pár fiatal jóra való brit rapper mostanság. Megéri-e belehallgatni az eddigi discográfiájába? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A munkásságát tekintve elég gyorsan felkapott lett angolföldön miután komolyan vette és saját csatornáira is kirakta. Gondolok itt most Youtube-ra, Spotify-ra és a többi klasszikus zenemegosztó platformra. Habár 15 éves kora óta rappel. Az első pár visszakereshető számát eleinte nagyobb youtube csatornákra rakta ki, ami idővel meghozta neki, hogy felfigyeljenek rá. Az utolsó az idézőjeles „csak nagy csatorna legyen hátha felfigyel valaki” választás a 2021 januárjában megjelenő Cheeky Bars freestyle volt. Majd a legnagyobb brit rap médium azaz GRMDaily youtube csatornájára került 6 AM in Brighton több milliós nézettséget ért el pár hónap alatt.

ArrDee-t csak ezután ismertem meg 2021 márciusában a body remixben való részvétele miatt. De még objektív maradok egy ideig. Na ez a szám elhozta neki a nemzetközi hírnevet, a verzéje uralta a brit és az amerikai TikTok videók nagy részét egy darabig. Szóval ez a fiú elérte 3 hónap alatt, hogy ne csak országon belül, hanem nemzetközileg is hallani lehetett a hangját, ez be kell vallani lenyűgöző, de semmi nem tart örökké. Ezek után kiadta az addigi legsikeresebb dalát, amely az Oliver Twist címet kapta. Oliver Twist megjelenése után egyik nagy angol rádió, a Capital XTRA törzsvendége lett, onnantól kezdve minden új számát követte egy ott leadott interjú.

A sorozatos sikerek után idén márciusban kiadásra került a bemutatkozó albuma, a Pierpressure ami a Official Charts –on (Olyan elismert oldal, ahol slágereket és albumokat hallgatottság alapján rangsorolják országos és nemzetközi szinten is, és akár szét is választható műfajokra) tartotta magát 19 hétig a top 100-ban és a csúcs pozíció, amit elért nem más, mint a második az Egyesült Királyság listáján ezen kívül ezüst lemez album lett. Ha már így a díjaknál tartunk a single-jeivel is ért el nagy sikereket 3 kötelező jellegű dal van, amit muszáj megemlítenem a Flowers, a Wid It Tion Wayne részvételével és az előzőekben leírt Oliver Twist. A Flowers aranylemez értékelést kapott és mint a többi kiemelt dal, kitört a brit-szigeteken túlra, mint például Ausztrália, Hollandia, Írország és Új-Zéland területére. Ezzel ellentétben az arany lemezt elérő Oliver Twist csak Ausztráliába a brit-szigeteken kívül míg a Wid It az Egyesült Királyságban ragadt aminek “csak” ezüst lemezt sikerült.

Elérkeztünk a bevezetőben meg említett dalhoz, aminek címe: Hello mate. Ha Spotify-on rákerestek a Pier Pressure albumára az látható, hogy ez az album zárószáma, de nem mindig volt így. Ezt az is bizonyítja, hogy nem mindegy hol keresnek az albumra a Google kereső például az eredeti számlistát mutatja. De maga a Hello mate felhasználja Kyla Do You Mind címre hallgató 2009-es slágerét ArrDee gyerekkorából. Nem is ez az első alkalom, hogy egy igazi klasszikust használt fel, először a Flowers-ben a Destiny’s Child Say My Name-ét dolgozta át. Visszatérve a legújabb dalához.

A történet, amit mesél nem más, mint egy késő esti vagy egy nagyon kora reggeli részeg kísérlet egy egyéjszakás kaland eléréséhez. A refrénben elmondja hogyan nyűgözi le a lányt és leírja a helyzetet (napfelkelte van, ArrDee részeg) ezen kívül cigizni hívja a lányt. Az első verzéjében pedig emlékezteti a lányt, hogy csak egy éjszakáról van szó. Ezentúl megismerhetjük ArrDee ízlését a nőkben, a tipikus népszerű vagyok szóval mindent felsorolt: jó lányok, rossz lányok, illedelmes lányok, neveletlen lányok. Egy kicsit Mambo no. 5 beütése van ennek a résznek vagy hogy magyar is példát mondjak, Engem nem lehet szeretni amikor a neveket sorolják. A második verzéjében pedig a hangulat folytatódik és kifigurázza a rapper sztereotípiát. De nem akarok mindent agyon elemezni mert elveszem a varázsát

Ahogy már az előbb lehetett olvasni a számot mindenféleképpen ajánlom. Főleg azoknak, akik szeretik vagy akiket nem zavarja őket a brit szleng. Ez szerintem egy hangulatzene játékos, hátradőlős szám, amit meghallgatsz átveszed az hangulatát és folytatod a napod. Én valamikor lenyugszom tőle vagy épp ellenkezőleg, elég energiát ad egy-egy feladathoz. Ha tetszik garantálom egy hét alatt rongyosra hallgatod, de még az után se utálod meg. Egy-két hallgatást biztos megér, utána meg eldöntöd. Az előadó a mikrofon mögött nem az a tipikus rapper, mint amilyennek tűnhet e dala alapján, maximum annyi a közös, hogy nagy gavallér. A Capital XTRA rádiónál megjelent interjúk alapján rájöhetünk, nem nagyon szereti a rapper titulust inkább előadóként tekint magára. Ezt majdnem így ki is mondta Classical Kyle rovatában, mert az első kérdés az nem volt más, mint “Akkor te rapper vagy ugye?” További videókból kiderült, nagyon szeret bulizni, mondhatni buliőrült. Ezzel ellentétben az igaz baráti körét szűknek véli. Nem utolsó sorban pedig ArrDee és édesanyja között nagyon szoros a kötelék hisz anyukája egyedülálló anyuka.

Összességében pedig ajánlom őt is, mint előadót érdekes egy személy a zenéjét komolyan veszi. Ami ilyenkor a legizgalmasabb az az, hogy meddig és hogyan fejlődik egy fiatal tehetség, mint ember vagy mint előadó. Végül, hogy ismételjem önmagam nem csak a legújabb, hanem a felsorolt számait mind csak ajánlani tudom.

Langane Ében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük