Dezinformáció elleni harc Brnoban

Dezinformáció elleni harc Brnoban

A nevem Mangó Ákos, és a Szegedi Tudományegyetem informatikus hallgatója vagyok. Az elmúlt években számos Erasmus+ projektben vettem részt, sőt volt szerencsém a DiscoverEU program segítségével Európát körbe is utazni. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a legutóbbi projektem első fázisa hogyan alakult a csehországi Brnoban.

A projekt témája a dezinformáció elleni harc és a tisztánlátás volt. A projektben 10 európai országból érkezett fiatal vett részt, így megismerhettük egymás kultúráját és sok mindent tanulhattunk egymásról. A projekt során különböző workshopokon vettünk részt, ahol új dolgokat tanulhattunk az európai kultúráról, a tisztánlátásról és a dezinformáció elleni harcról. Ezeken a workshopokon nemcsak új ismereteket szerezhettünk, hanem elfogadóbbak is lettünk a más országból származó emberekkel, és új barátokat is szereztünk.

A projekt lehetőséget biztosított arra is, hogy meglátogassuk Brno városát. A városban különböző programokon vettünk részt, például interjúkat készítettünk az emberekkel, meglátogattuk a város nevezetességeit, és részt vettünk egy kulturális estén is. Az utcai interjúk során különböző kérdéseket tettünk fel az embereknek a dezinformációról és a tisztánlátásról. A kérdések közül kettő igaz volt egy pedig hamis – kíváncsiak voltunk arra, hogy az emberek vajon milyen információforrásokat követnek. A válaszokból kiderült, hogy legtöbbször többféle információforrást használunk, és hogy nem mindig tudjuk megkülönböztetni a tényszerű információkat a hamistól.

A workshopokon egymással beszélgettünk, megosztottuk véleményünket, és a különböző országok kulturális, illetve nemzeti játékain játszva próbáltunk jobban megismerni egymást. Érdekes volt azt látni, hogy milyen egy nem-formális oktatás keretén belül teljesen szórakoztató környezetben tanulni úgy, hogy a lehetőségek nem a tananyag bemagolásáról szóltak. Teljesen más dolog az iskolapadban tanulni valamit, vagy ezt különböző feladatokon keresztül egy a dobozon kívül gondolkodva látni. A találkozónak fontos része volt a kulturális este, ahol megkóstoltuk minden ország nevezetes ételeit, illetve eltáncoltuk egymás táncait.

A projekt nagyon tanulságos és szorakoztató volt nekem. Sok új dolgot tanultam, új barátokat szereztem, és megismerhettem más országok kultúráját. Nagyon örülök, hogy részt vehettem, és várom a folytatást Zágrábban. Itt az Európai Parlamentet fogjuk modellezni: mindenkinek meglesz a maga szerepe, és próbáljuk más szemszögből tekinteni a tanácskozási és döntéshozatali folyamatokra. Remélem, Ti is fogtok jelentkezni hasonlóan érdekes és tanulságos programokra, illetve ezúton is szeretném megköszönni az Európai Unió támogatását! 🙂

Mangó Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük