Létidő Sárkány Győző életmű kiállítása

Létidő Sárkány Győző életmű kiállítása

Létidő címmel nyílt meg Sárkány Győző grafikusművész életműkiállítása. A tárlaton 473 alkotás látható, amely a művész minden korszakából bemutat egy-egy különleges illusztrációt.

A kiállítás megnyitóján rendhagyó módon nem egy klasszikus stílusú zene, hanem a Terminátor 2- Az ítélet napja című film ikonikus főcímdala csendült fel. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója köszöntő beszédében Sárkány Győző nevének kettősségét emelte ki, a népmesékhez hasonlította azt. 

A kiállítót Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese is köszöntötte. Szerinte a Létidő magában hordozza a létezés szépségét is, illetve a művész szentendrei munkásságát és életét méltatta. A tárlatot dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitotta meg. Kifejtette, hogy a művész eredetileg a Testamentum címet adta volna a kiállításnak. 

A kurátor Sárkány Győző munkái kapcsán elmondta, hogy az alkotások között több ellentét is található. Az azonban közös bennük, hogy végletek, és ezáltal elgondolkodtatják a befogadót. A kiállított művek formája sokféle, leginkább képek, de kisplasztikákat és különleges, fotóművészettel készített alkotásokat is találunk. Az alkotónak állítása szerint az 1980-as években készített munkái a kedvencei. Egy interjúban a művész elismerte, hogy bár ez a kiállítás egyfajta összegzés, lezárás, de már vannak ötletei a következőre.

A megnyitó után a művész Létidő című albumát D. Udvary Ildikó, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója mutatta be a közönségnek. A kiállítás december 3-ig megtekinthető a szecessziós galéria nyitvatartási idejében. A megnyitón készült fotóinkat megnézhetitek a Facebook oldalunkon.

Benkő Márton Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük